AI Bulgaria AI Bulgaria

Следващото поколение генеративно AI изкуство е тук

Генеративното AI изкуство

Генеративното AI изкуство бързо се превърна в едно от най-интересните и популярни приложения на новите технологии. Модели като Stable Diffusion и Midjourney се радват на милиони потребители, а OpenAI дори включи своя модел за генериране на изображения DALL-E 3 директно в ChatGPT.

Необходимостта да се чака дори няколко секунди, за да може AI да създаде изображение, не е идеално решение в нашия забързан свят. Тук идва ключовият въпрос: възможно ли е да се създаде висококачествено AI изкуство още по-бързо?

Отговорът се крие в новата техника за машинно обучение (ML), наречена LCM-LoRA (Latent Consistency Models – Latent Optimized Rate Adapters), разработена от изследователи от Университета Цинхуа в Пекин, Китай, в сътрудничество с Hugging Face. Тази революционна технология позволява създаването на генеративно AI изкуство в реално време, което означава, че AI алгоритмите вече могат да генерират висококачествени изображения мигновено.

LCM-LoRA е универсален модул за ускоряване на Stable Diffusion модели, което позволява да бъде вградена в много от вече съществуващите приложения и работни процеси. Тази гъвкавост прави техниката широко достъпна за разработчиците. Платформи за AI изкуство като Krea.ai, Fal.ai и Leonardo.ai вече са внедрили LCM-LoRA в своите услуги. Например, потребителите на тези платформи вече могат да създават изкуство само чрез движение на курсора или рисуване на прости скици заедно с описателен текст.

Този подход демократизира процеса на създаване на изкуство, като го прави достъпен за всеки, независимо от неговите артистични умения или предварително обучение.

Тези инструменти ще бъдат особено ценни за художници, дизайнери, специалисти по 3D моделиране, разработчици на игри, архитекти и др., тъй като предлагат незабавна визуализация и ефективно ускоряват целия процес от идея до реализация.

Забележително е, че LCM-LoRA дава резултати с качество, което е еквивалентно или дори по-добро от това на по-бавните методи за генериране на изображения. Приложенията му се простират отвъд 2D изкуството до области като 3D моделиране, виртуална реалност (VR) и дори филмово производство.

Бързите темпове на напредък в областта на генеративното AI изкуство ни дават само бегла представа за това, което може да ни поднесат следващите няколко години.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: