AI Bulgaria AI Bulgaria

Ню Йорк въвежда автономни роботи за сигурност

Knightscope

Полицейското управление на Ню Йорк (NYPD) ще използва автономни роботи за сигурност в метростанция „Таймс Скуеър“. Aвтономния робот K5 на базираната в Силициевата долина компания Knightscope, е част от новата вълна роботи за сигурност, предназначени да откриват и предупреждават за аномалии, инциденти и престъпления.

С височина около 1.60 метра и тежест приблизително 180 килограма, K5 е оборудван с четири HD видеокамери за наблюдениено, като също така има и възможности за лицево разпознаване и подслушвателни устройства, но кметът на Ню Йорк, Ерик Адамс казва, че „нито едно от тях няма да бъде активирано.“ В допълнение, K5 има и паник бутон, който може да се използва от гражданите в случай на инциденти и престъпления.

Въвеждането на роботите предизвика противоречиви реакции от страна на нюйоркчани. Някои от тях приветстват инициативата като начин за подобряване на сигурността, докато други изразяват опасения относно потенциалното нарушаване на личното пространство и използване на технологии за лицево разпознаване в бъдеще.

В отговор на тези опасения, кметът на Ню Йорк, Ерик Адамс, заяви категорично, че „технологиите са за безопасност и няма да нарушават личното пространство.“

Използваме най-съвременните технологични постижения, за да помогнем за безопасността на нюйоркчани. Вярвам, че трябва да го правим разумно, а не натрапчиво, и че ще продължим да изпреварваме тези, които искат да ни навредят всеки ден

– заяви Адамс.

Повече за Knightscope:

Knightscope компанията, която произвежда роботите е основана през 2013 година от Уилям Сантана Ли и Стейси Стефенс. Те са си поставили за цел да превърнат САЩ в най-безопасната страна в света.

Компанията създава роботи за сигурност, които са уникална комбинация от автономно самоуправление, роботика, изкуствен интелект и технология за електрически превозни средства. Те са оборудвани с технологии като Lidar, ултразвукови сензори, GPS системи, одометри за измерване на разстоянието, лицево разпознаване, вътрешни и външни измервателни устройства, както и способност за разчитане на регистрационни номера.

Роботите се използват в различни среди, като търговски центрове, складове, болници, летища, лобита, паркинги, офиси и други. Те най-често са разположени места с високи нива на престъпност, като нападения, кражби и вандализъм. Също така патрулират и в Лас Вегас, Невада, където Knightscope има договори за осигуряване на сигурността в казината.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: