AI Bulgaria AI Bulgaria

„Образование за утрешния ден“: Дигиталните умения и AI на фокус

Образование за утрешния ден
Източник: МОН

Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили дигиталните си умения по проекти на МОН. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум „Образование за утрешния ден“ в София Тех Парк. Събитието бе открито от министър-председателя акад. Николай Денков.

Учители, директори, ученици, университетски преподаватели, предприемачи и представители на неправителствени организации обмениха опит и добри практики за ефективно използване на дигиталните технологии за подобряване на качеството на преподаването и ученето.

Образованието на бъдещето трябва да бъде персонализирано и съобразено с индивидуалните нужди на всеки ученик. Това бяха мненията, споделени от експертите, които участваха във форума.

Вече всички участници в системата на училищното образование – ученици, учители и директори, имат своя електронна идентичност с индивидуален профил в системата на МОН. Всеки от тях има достъп и до платформата Дигитална раница, която съдържа хиляди безплатни електронни образователни ресурси по всички учебни предмети – разработени уроци, презентации, 3D модели, видеа и др.

Това е един все още нешлифован диамант в нашата образователна система

– посочи министър Цоков.

По време на форума бяха разгледани и перспективите, които изкуственият интелект открива за образователния сектор. В МОН вече е сформирана експертна комисия с над 40 специалисти от разнообразни области, които ще изготвят стратегия за ефективно внедряване на технологиите в образователната система, включително рамка за използване на изкуствен интелект в българските училища.

Образованието за утрешния ден е свързано с много сериозни предизвикателства. Днес трябва да формираме умения у децата и учениците да се справят по-успешно с предизвикателствата на бъдещето

– изтъкна проф. Цоков.

По думите му изследване от преди няколко години е показало, че 65% от днешните първокласници ще работят професии, които още не съществуват.

Според основателя на Уча.се Дарин Маджаров бъдещето на образованието до голяма степен зависи от ангажираността на родителите. Те трябва да бъдат партньори на образователната система. Ако децата идват на училище с добро възпитание от вкъщи, технологиите и изкуственият интелект могат да бъдат само от полза, смята той.

Победителката на Европейската олимпиада по математика и ученичка от Софийската математическа гимназия, Мария Дренчева, която е и изследовател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет, сподели своето виждане за България като страна, която не само използва, но и създава и развива изкуствен интелект.

Вече няма да има смисъл да търсим развитието си в чужбина, за да можем да работим с едни от най-добрите учени в областта, защото те сега са тук в INSAIT.

Изпълнителният директор на института, Борислав Петров, добави, че целта е България да стане център за иновации и технологично развитие на световно ниво.

Петров подчерта, че страната ни има дългогодишна традиция в образованието и развитието на технологични лидери, особено благодарение на математическите гимназии, които са основа за технологичните успехи на България.

В момента INSAIT участва със седем научни статии в престижната конференция NeurIPS 2023, която се провежда от 10 до 16 декември в Ню Орлиънс, САЩ.

NeurIPS е годишна конференция, където се представят водещи световни изследвания в областта на изкуствения интелект и машинното обучение, както и място за среща на най-елитни университети, развойни центрове и лаборатории от целия свят. За първи път в 37-годишната история на NeurIPS, българска институция като INSAIT публикува свои разработки и взема участие в конференцията.

Видео от събитието можете да намерите тук.

Източник: Министерство на образованието и науката (МОН)

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: