AI Bulgaria AI Bulgaria

САЩ залагат на Intel за независимост в производството на чипове

Intel САЩ
Image: Created with Midjourney

Intel ще получи 8,5 млрд. долара пряко финансиране и 11 млрд. долара под формата на заеми от правителството на САЩ.

Инвестицията има за цел да разшири капацитета на компанията за производство на най-съвременни чипове на територията на страната, както и да повиши конкурентоспособността ѝ спрямо водещи световни компании като тайванската TSMC и южнокорейската Samsung.

Днешният ден е определящ за САЩ и Intel, тъй като работим за следващата голяма глава на американското производство на полупроводници

заяви главният изпълнителен директор на Intel, Пат Гелсингер.

Изкуственият интелект ускорява дигиталната революция, а всичко дигитално се нуждае от полупроводници.

Средствата ще допринесат за изпълнението на амбициозните планове на Intel, която възнамерява да инвестира повече от 100 млрд. долара в проекти за полупроводници в четири американски щата – Аризона, Охайо, Ню Мексико и Орегон. Това включва изграждане на нови заводи за производство на чипове, известни като „fabs“, както и модернизиране на съществуващите съоръжения с цел разширяване на производствения капацитет и възможностите за научноизследователска и развойна дейност.

Очаква се проектите да създадат 10 000 работни места във високотехнологичното производство на Intel, 20 000 в строителството и множество допълнителни позиции по веригата за доставки и свързаните с нея индустрии.

През последните десетилетия САЩ изостават от Азия в производството на високотехнологични чипове. Въпреки че американските компании все още са лидери в проектирането на чипове, понастоящем само около 10% от полупроводниците се произвеждат в САЩ.

Водещи компании като AMD и Nvidia не разполагат със собствени производствени мощности. Вместо това, те се фокусират върху дизайна на чиповете, а самото производство се осъществява главно от тайванската компания TSMC.

Министърът на търговията на САЩ, Джина Реймондо, заяви, че до 2030 г. 20 % от съвременните чипове трябва да се произвеждат в САЩ, и подчерта, че с помощта на проекти като този на Intel, това е постижимо.

Разчитаме на много малък брой заводи в Азия за всички наши най-сложни чипове. Това е неустойчиво и неприемливо. Това е въпрос на икономическа сигурност. Това е проблем на националната сигурност. И ние ще променим това

– каза тя.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: