AI Bulgaria AI Bulgaria

Сам Алтман и Мира Мурати за бъдещето на AI

Сам Алтман и Мира Мурати

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и главният технологичен директор на компанията Мира Мурати участваха в интервю, което се проведе в рамките на годишната конференция WSJ Tech Live 2023, организирана от The Wall Street Journal. По време на разговора те обсъдиха бъдещите модели на GPT, промените в начина, по който хората взаимодействат с AI, както и страховете и предизвикателствата, свързани с развитието на технологията.

Алтман заяви, че бъдещите модели на GPT ще бъдат значително по-мощни и ще могат да разбират и генерират естествен език с още по-голяма прецизност.

Ние сме на прага на нещо наистина велико, и възможностите, които се откриват пред нас, са почти неограничени

– каза той

От своя страна, Мира Мурати потвърди ангажимента на компанията в разработката на технологии, които са достъпни и полезни за всички.

За нас е важно да гарантираме, че тези технологии се използват по начин, който е от полза за всички хора.

– обясни тя.

И двамата смятат, че AI ще бъде най-важният фактор за развитието на човечеството през идните десетилетия.

Сам Алтман и Мира Мурати за рисковете на изкуствения интелект

Ръководителите на OpenAI изразиха и своите опасения относно потенциалните рискове, свързани със загубата на работни места, поради автоматизацията и интеграцията на изкуствен интелект. Алтман подчерта, че преходът към все по-автоматизиран свят неизбежно ще доведе до промени в самото естество на работата и до отпадането на някои професии. Той призна, че обществото трябва да бъде подготвено за този преход и да обмисли как да сведе до минимум отрицателните последици за тези, които могат да бъдат засегнати.

Двамата експерти обсъдиха и как ще се промени взаимоотношението на хората с AI в бъдеще.

Навлизаме в ера, в която границата между взаимодействието между човека и машината се размива

– посочи Алтман.

Той добави, че системите на AI системите стават все по-лични и хората трябва да осъзнаят, че AI е инструмент, а не човек.

Мурати, от своя страна, подчерта, че е важно да се поддържа баланс и яснота за това кога общуваме с AI и кога с истински човек.

Имаме отговорността да направим това разграничение ясно и да гарантираме, че хората разбират с кого или с какво си взаимодействат.

Алтман призна, че с нарастващите възможности на AI се увеличават и рисковете.

Трябва да бъдем изключително внимателни и отговорни по отношение на начина, по който разработваме и внедряваме тези технологии

– каза той.

Мурати добави, че OpenAI се ангажира да разработва инструменти и методи за сигурност, за да гарантира, че AI се използва по отговорен и безопасен начин.

Двамата ръководители се въздържаха от разкриване на подробности относно текущия статус на модела GPT-5.

AGI и бъдещето на технологията

Сам Алтман подчерта, че OpenAI има амбициозната цел да разработи Изкуствен Общ Интелект (AGI) – система, която не само изпълнява специфични задачи, но и разбира и взаимодейства със света на ниво, сравнимо с човешкото.

Мисля, че AGI ще бъде най-добрият инструмент, който човечеството е създавало някога. С него ще можем да решаваме най-различни проблеми. Ще можем да изразяваме себе си по нови творчески начини.

Той призна, че дефиницията на AGI все още е обект на дискусии.

Очакваме в следващото десетилетие, а може би и по-скоро, да можем да формулираме ясно и конкретно определение за AGI.

Алтман и Мурати изразиха оптимизъм с доза страх относно бъдещето на изкуствения интелект и ролята, която OpenAI ще играе в него.

Мисля, че бъдещето ще бъде невероятно. Ако не беше така, нямаше да работим толкова усилено върху това. Мисля, че това е едно от най-значимите изобретения, които човечеството е направило досега. Така че съм много развълнуван да видя как ще се развие всичко

– каза Алтман.

Отново, очевидно става дума за нещо много мощно, което ще засегне всички нас по начин, който все още не можем да предвидим. Но е невероятно време да сме живи, за да станем свидетели на това

– добави той.

Това, което правим, е изключително важно, и искаме да го направим правилно. Надявам се, че ще се справим, но мисля, че има много начини да сгрешим. И това сме го виждали при много технологиите, така че се надявам да успеем

– заяви Мира Мурати.

Статията представлява само малка част от разговора, за да научите повече от интервюто със Сам Алтман и Мира Мурати, можете да гледате видеото по-долу.

Последвайте ни в FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: