AI Bulgaria AI Bulgaria

Сатя Надела: „Златната ера на изкуствения интелект е тук“

Надела
Сатя Надела

Председателят и главен изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум (WEF), че в момента настъпва „златната ера на изкуствения интелект“, която ще трансформира представата ни за работа в коренно нова посока.

Бъдещето на работата не е свързано само с технологиите и инструментите. Става въпрос за нови методи на управление и чувствителност към работното място

– заяви Надела

Microsoft отваря достъп до нови инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT. Тези технологии действат като „ко-пилот“, който помага на хората да правят повече с по-малко.

Той представи примери за това как изкуственият интелект вече повишава ефективността на програмистите в Силициевата долина с над 80 %.

Ръководителят на Microsoft отбеляза, че е „обнадежден“ и „оптимистично настроен“ за бъдещето на изкуствения интелект.

Много съм оптимистично настроен заради диалога, който се води. Хората в нашата индустрия се активизират, за да кажат: „Добре, ето как ще повишим стандартите за безопасност“

– каза той.

Надела посочи, че основният принцип за защита на критичната инфраструктура трябва да бъде допускането на най-лошото – „нулево доверие“.

Безопасността и сигурността трябва да бъдат включени още на етапа на проектиране

– добави той.

Според него има нужда от глобална координация по отношение на изкуствения интелект и от съгласуване на набор от стандарти и подходящи предпазни мерки за технологията.

Смятам, че глобален регулаторен подход към изкуствения интелект е много нужен, защото мисля, че сега сме на такъв етап, че това са глобални предизвикателства, които изискват глобални норми и глобални стандарти

– каза Надела.

В противен случай ще бъде много трудно да се овладее, трудно да се приложи и трудно да се постигне напредък дори в някои от основните изследвания, които са необходими.

Надела е особено ентусиазиран от потенциала на изкуствения интелект да трансформира и ускори научния прогрес.

Това, което изкуственият интелект ще направи за науката, вероятно е най-интересното нещо за мен

– каза той

По-конкретно, Надела вярва, че AI ще окаже значително въздействие върху области като биологията, медицинна, енергетика и материалознанието.

Според него „изкуственият интелект е едва в началото на S-образната крива“ и че краткосрочните и дългосрочните възможности са огромни.

В перспектива Надела заяви, че Microsoft възнамерява да играе водеща роля и в областта на квантовите изчисления. Технологичният гигант разполага с всички градивни елементи за квантов компютър от следващо поколение.

Microsoft ще постигне квантово превъзходство и има за цел да създаде квантов компютър с общо предназначение

– заяви Надела.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: