AI Bulgaria AI Bulgaria

Домашните роботи: Следващата голяма продуктова категория, която ще завладее пазара

домашната роботика
Image: Created with Midjourney

Големите технологични компании се насочват към домашната роботика – област, която има потенциала да се превърне в следващата голяма продуктова категория.

Скорошен доклад на Bloomberg сочи, че Apple е един от технологичните гиганти, които проучват възможността да навлязат в сферата. Източниците на Bloomberg твърдят, че компанията разработва два типа роботи. Първият е мобилен робот, който може да следва потребителите из дома им и да им помага с различни задачи. Вторият е настолен робот, снабден със свободно движещ се екран, който имитира движенията на човешката глава и се фокусира върху говорещия. Проектът все още е в начален етап и не е ясно кога въпросните роботи ще бъдат пуснати на пазара.

Apple далеч не е единствената компания, която е насочила своите усилия и ресурси към разработването на революционни продукти в сферата на домашната роботика. Друг играч в тази област е Samsung, който впечатли света със своя иновативен робот-компаньон, наречен Ballie. Този очарователен малък робот беше представен за първи път през 2020 г. и веднага привлече вниманието на технологичната общност. По време на изложението CES 2024, което се проведе през месец януари тази година, технологичният гигант представи актуализирана версия на робота.

Ballie може да следи потребителите и да показва съдържание като рецепти, календари, видео разговори или тренировъчни програми върху стени, подове или тавани. Освен че отговаря на гласови команди и контролира интелигентни домашни устройства, роботът предлага и „грижа за домашните любимци“. Samsung планира да пусне Ballie на пазара тази година, но подробностите за цените все още не са разкрити.

Друг пример е LG, която също на CES 2024 представи интелигентен домашен робот, наречен AI Agent.

Този двукрак робот на колела, който може да се придвижва самостоятелно из дома, използва мултимодална AI технология, комбинирайки разпознаване на глас и изображения с обработка на естествен език, за да разбира контекста, намеренията и да води сложни разговори с потребителите.

Освен това, роботът действа като мобилен хъб за контрол на интелигентни домакински уреди и IoT устройства, патрулира жилището, изпраща сигнали за отворени прозорци или включени светлини и помага за пестене на енергия чрез изключване на неизползвани устройства.

Очакванита са Agent AI  да се появи на пазара скоро – вероятно в края на тази или началото на следващата година, като точната цена все още не е обявена.

Други компании, като Amazon, Xiaomi, Sony и др., активно се занимават с разработването на персонални домашни роботи през 2024 г.

Редица стартъпи, подкрепени от големи технологични компании като Amazon, Nvidia, Microsoft и OpenAI, също разработват хуманоидни роботи с потенциал за приложение в домашни условия. Такива компании са Figure AI, 1X Technologies, Sanctuary AI и др.

В света на домашната роботика има една функция, която неизменно привлича вниманието и въображението на хората, а именно способността на роботите да поемат грижата за досадните и времеемки домакински задължения като чистене и готвене.

Представете си как се прибирате у дома след дълъг и изтощителен ден, а ви посреща ухание на прясно приготвена, топла вечеря, сервирана от вашия собствен робот-готвач. Или как се събуждате в събота сутрин и вместо да посвещавате деня си на почистване, се отдавате на любимите си занимания, докато вашият робот-чистач се грижи за всичко. Тази мечта вече не е само плод на научната фантастика, а реалност.

Moley Robotics, компания със седалище в Лондон, е разработила роботизирана кухня, която не само че е способна да приготвя впечатляващо разнообразие от ястия, но и го прави с прецизността и уменията на професионален главен готвач.

От друга страна, екип от учени в Станфордския университет създаде Mobile-ALOHA – революционна роботизирана хардуерна система с отворен код, която може да се справя с широка гама от сложни задачи, далеч надхвърлящи възможностите на традиционните домакински уреди.

Редица експерти и анализатори са на мнение, че през следващите години домашните роботи ще променят коренно начина, по който живеем и взаимодействаме с технологиите в домовете си.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: