AI Bulgaria AI Bulgaria

Сливане на човека и машината: Възходът на киборгите

Jizai Arms

Когато говорим за иновации, Япония винаги е стъпка напред. Свеж пример за това е разработката на компанията Jizai Arms – роботизирани крайници, които ни напомнят на култовия злодей Доктор Октопус от комиксите на Спайдърмен. Тази технология, обаче, не е създадена за развлечение, а с конкретната цел да подобри социалната интеракция между хората.

Киборгите: Научната фантастика вече е реалност

Киборгите, наричани още кибернетични организми, представляват съчетание на биологични и технологични компоненти, обединяващи характеристиките на човека и машината. Терминът „киборг“ беше популяризиран през 1960 година от научните Манфред Клайнс и Натан С. Клайн. Те го определиха като „напреднал човек, способен да преодолее извънземни условия благодарение на технологично подсилени телесни модификации“.

Въпреки че концепцията за киборги е изследвана в научнофантастичната литература, филмите и популярната култура, където често се представят напреднали същества със способности, надхвърлящи тези на обикновените хора, в действителност технологията за киборги вече се разработва и използва в различни области.

Jizai Arms: Япония към бъдещето на роботизираните крайници и киборг обществата

Научноизследователски екип на Университета в Токио разработиха точно това – допълнителни роботизирани ръце, които може да използвате всеки ден и които изглеждат достатъчно добре, за да се носят като бъдещ моден аксесоар.

Системата е проектирана да позволи социално взаимодействие между хора и да изследва възможните взаимодействия между цифровите киборги в киборг обществото.

– от уебсайта на компанията.

Компанията е ангажирана да разшири границите на човешко-роботното взаимодействие. Една област, в която Jizai Arms обещава значителни резултати, е подобряването на качеството на живот за хората с увреждания.

Наименувани Jizai Arms, роботизираните крайници, създадени от екип на Университета в Токио, са наречени на традиционните японски артикулирани животински фигурки „Jizai Okimono“, където думата „Jizai“ се превежда „свободно “ или „свободно движест се“.

Устройството (в момента в експериментален етап) се носи като раница с шест вградени гнезда, които могат да бъдат оборудвани с конкретни типове ръце в зависимост от нуждите и изискванията на носителя.

Като заместник на липсващите крайници, Jizai Arms позволява на хората да извършват задачи, които в противен случай биха били изключително предизвикателни или дори невъзможни.

Тази технология има потенциал да промени гъвкавостта и мобилността на хората с увреждания, предлагайки им независимост и свобода.

Нова ера в човешката еволюция: Сливането с технологията

Въпреки че Jizai Arms все още е в начален етап на разработка, този проект ни дава представа за бъдещето, където границата между човека и технологията става все по-тънка. Със своите роботизирани крайници, японската компания ни представя визията си за следващата глава в сътрудничеството между човека и машината. Пред нас са многобройни предизвикателства и въпроси, но едно е сигурно: ние ставаме свидетели на нова ера в технологичната еволюция.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: