AI Bulgaria AI Bulgaria

Стотици служители на OpenAI заплашват да подадат оставка

служители OpenAI

Вътрешната стабилност на OpenAI е под сериозен въпрос, след като служители заплашиха с масова оставка. Събитията се развиват вследствие на неочакваното уволнение на Сам Алтман, което разтърси из основи компанията.

Към момента над 600 от приблизително 770-те служители на OpenAI са подписали отворено писмо, в което настояват бордът да подаде оставка и да възстанови на работа съоснователите, Алтман и Грег Брокман. В писмото те обвиняват борда в некомпетентност и лошо управление, както и че „подкопават мисията на компанията“. Служителите също така отхвърлят идеята, че OpenAI е напредвала твърде бързо, без да се грижи за безопасността.

Нашата работа по безопасността и управлението на изкуствения интелект оформя глобалните норми

– пишат те.

Сред подписалите е и Иля Суцкевер, главният учен и член на борда, който беше обвинен в координиране на преврат срещу Алтман.

Дълбоко съжалявам за участието си в действията на борда. Никога не съм имал намерение да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което изградихме заедно, и ще направя всичко възможно, за да обединя компанията

– сподели той в X.

Новият изпълнителен директор на OpenAI, Емет Шиър, заяви, че ще разследва уволнението на Алтман и ще обмисли реформи в управлението.

Шиърър добавя, че преди да приеме ролята, е проверил причините за промяната в ръководството и уверява, че бордът не е отстранил Алтман по причини, свързани с конкретни разногласия относно безопасността, а по различни причини. Въпреки това основанията за отстраняването му остават неясни.

Тъй като Microsoft предлага работа на всички служители на OpenAI в новото си подразделение за изкуствен интелект, на което днес бяха назначени за ръководители Сам Алтман и Грег Брокман, те могат да решат да напуснат, ако вътрешните проблеми не бъдат решени. Но Шиър изрази оптимизъм за бъдещето на компанията, като заяви:

Ще се поучим от това предизвикателство, ще се вслушаме в нашите служители и ще останем фокусирани върху мисията си.

Развоят на тези събития ще има сериозни последици за цялата AI индустрия. Всички погледи са насочени към това дали OpenAI ще успее да преживее този вътрешен бунт и сътресенията в ръководството. Как ще се развие ситуацията? Предстои да разберем.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: