AI Bulgaria AI Bulgaria

Мустафа Сюлейман напуска Inflection AI и се присъединява към Microsoft

Мустафа Сюлейман
Мустафа Сюлейман

В резултат на сериозно сътресение в Inflection AI, един от най-високо оценяваните стартъпи за изкуствен интелект в Силициевата долина, изпълнителният директор и съосновател Мустафа Сюлейман напуска компанията и се присъединява към Microsoft.

Сюлейман е едно от големите имена в областта на изкуствения интелект. Още през 2010 г., заедно с Демис Хасабис и Шейн Лег, поставят началото на DeepMind, като през 2014 г. компанията беше придобита от Google.

През 2022 г. той напусна DeepMind и заедно със съоснователя на LinkedIn, Рийд Хофман, и Карен Симонян, също бивш изследовател на DeepMind, основаха стартъп за изкуствен интелект, наречен Inflection AI. До днес той заемаше поста на главен изпълнителен директор, като все още не е ясно дали неговото напускане е сигнал за трудности в компанията или просто е видял по-голяма възможност в Microsoft.

Сюлейман обяви в X/Twitter, че се присъединява към Microsoft и че Inflection AI ще продължи своята мисия под ръководството на нов главен изпълнителен директор.

В Microsoft Сюлейман ще заеме длъжността на изпълнителен директор на новосформираното подразделение за изкуствен интелект, наречено Microsoft AI. Той ще докладва директно на изпълнителния директор на компанията, Сатя Надела, и ще ръководи всички потребителски продукти и изследвания в областта на изкуствения интелект, включително Copilot, Bing и Edge.

Освен Сюлейман, другият съосновател на Inflection AI, Карен Симонян, както и редица служители на компанията, също са решили да се присъединят към Microsoft. Сред тях са някои от най-успешните инженери, изследователи и разработчици на изкуствен интелект в света.

Много съм развълнуван да обявя, че Мустафа Сюлейман и Карен Симонян се присъединяват към Microsoft за създаването на ново звено, наречено Microsoft AI. То ще бъде фокусирано върху разработването на Copilot и други наши потребителски продукти, както и върху изследванията в областта на изкуствения интелект

заяви в официално съобщение главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела.

Той също така уточни, че Кевин Скот ще продължи да изпълнява функциите на главен технически директор и вицепрезидент по изкуствения интелект, като ще отговаря за цялостната AI стратегия, включително всички решения за системна архитектура, партньорства и междуфирмена координация.

От Inflection AI съобщиха, че новият главен изпълнителен директор на компанията ще бъде Шон Уайт, а третият съосновател, Рийд Хофман, ще продължи да бъде член на борда на директорите.

От днес, стратегията на Inflection претърпява значителна трансформация, като компанията ще насочи усилията си към предоставянето на API услуги на други бизнеси. Това представлява значителна промяна в дейността на компанията, която досега бе насочена към разработката на Pi, чатбот подобен на ChatGPT от OpenAI. В официалното съобщение на компанията се уточнява, че потребителите ще продължат да имат достъп до услугата „поне засега“, като се подчертава, че „не се планират незабавни промени в услугата“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: