AI Bulgaria AI Bulgaria

Топ 5 иновативни AI устройства за 2024 г.

устройства

Съществуват множество чатботове, като ChatGPT, Bard, Cloude и дори още повече AI инструменти за изображения, видеоклипове и музика.

Напоследък обаче технологичните компании насочиха вниманието си и към носимите устройства, обещавайки нова ера на така наречените „умни устройства“, а именно ерата на генеративния изкуствен интелект. Очакванията са пазарът да бъде залят от все повече иновативни продукти от тази категория. В тази връзка изготвихме списък с някои от тях.

1. Ray-Ban Meta Smart Glasses

На първо място в нашата класация попадат „умните очила“ Ray-Ban Meta Smart Glasses, които са резултат от сътрудничеството между Meta и емблематичната марка очила Ray-Ban. Очилата от второ поколение бяха обявени през септември 2023 г. по време на събитието Meta Connect.

Очилата, чиято цена е 299 долара, са оборудвани с Meta AI – разговорен асистент, с който потребителите могат да взаимодействат чрез гласови команди. Те разполагат с 12MP камера и система от микрофони, което позволява на потребителите да документират моменти, да излъчват на живо в социалните мрежи, да слушат музика или подкасти, да изпращат съобщения и да провеждат разговори.

Освен това мултимодалният изкуствен интелект на Meta използва камерата и микрофоните, така че да разбере какво виждате или чувате, и съответно да ви предостави подходяща информация или препоръки. Например можете да поискате от изкуствения интелект да идентифицира обекти в заобикалящата ви среда чрез камерата.

Ray-Ban Meta Smart Glasses

2. Rabbit R1

На второ място се класира Rabbit R1 – устройство тип личен асистент, разработено от стартъп компанията Rabbit. R1 е джаджа, подобна на AI Pin. Тя е проектирана да изпълнява задачи от името на потребителя чрез гласови команди.

Устройството, чиято цена е 299 долара, беше представено за първи път на изложението CES 2024 и привлече сериозно внимание, а първите две партиди от 10 000 броя бяха разпродадени само за два дни.

R1 използва свой собствен модел, наречен Large Action Model (LAM), и GPT-4 на OpenAI, за да разбира и изпълнява сложни задачи в различни приложения. Устройството е малко, с черно-бял екран, бутон за разговор и въртяща се камера. То включва Bluetooth, Wi-Fi и се предлага с 4G LTE SIM карта.

Rabbit R1

3. Galaxy Ring

На трето място е пръстенът Galaxy Ring. Обявен на събитието Samsung Unpacked 2024, технологичният гигант го описва като „мощно и достъпно устройство за здраве и благосъстояние“.

Galaxy Ring, който се очаква да бъде пуснат на пазара до края на 2024 г., ще следи различни здравни показатели като сърдечен ритъм, насищане на кръвта с кислород, калории и др.

Един от най-интригуващите аспекти на пръстена е интегрирането на изкуствен интелект. Въпреки че не са разкрити конкретни подробности, очакванията са устройството да се възползва от възможностите на генеративния изкуствен интелект, който вече присъства в новата серия сматфони Galaxy S24.

4. AI Pin

На четвърто място е AI Pin – продукт на Humane, стартъп, основан от бившите дизайнери на Apple Имран Чаудри и Бетани Бонджорно.

AI Pin беше представен за пръв път на модния подиум в Париж от Наоми Кембъл.

Устройството, чиято цена е 699 щатски долара, е предназначено за носене на ревера, като целта на компанията е да „замени смартфоните“.

AI Pin позволява на потребителите да провеждат разговори, да изпращат текстови съобщения и да получат достъп до различна информация чрез гласови команди. Устройството разполага с лазерен дисплей, който може да прожектира информация, като час и дата, върху дланта на потребителите.

AI Pin

5. The Rewind Pendant

На пето и последно място е The Rewind Pendant, устройство тип медальон, разработено от Rewind.ai. То улавя и транскрибира всичко, което казвате и чувате в реалния свят. След това криптира тези данни и ги съхранява локално на телефона ви. Устройството е проектирано да се носи на врата и функционира като микрофон с изкуствен интелект.

В момента медальонът е в ранен етап на разработка, а цената за предварителни поръчки е 59 долара.

The Rewind Pendant се предлага на пазара като устройство за повишаване на производителността, позволяващо на потребителите лесно да си припомнят и преглеждат отминали разговори. То може да бъде особено полезно за хора с проблеми с паметта или за тези, които искат да документират ежедневните си преживявания.

The Rewind Pendant,

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: