AI Bulgaria AI Bulgaria

Китайски учени създадоха виртуална болница за обучение на AI медици

Agent Hospital
Image: Created with Ideogram

Учени от Университета Цинхуа в Китай представиха „Agent Hospital“ – виртуална болница, управлявана от агенти с изкуствен интелект (AI), които изпълняват ролята на лекари, медицински сестри и пациенти. Тези агенти, които по същество са компютърни програми, захранвани от големи езикови модели (LLM), взаимодействат помежду си в рамките на симулация, изпълнявайки дейности, които протичат в реална болница.

Source: arxiv.org

Симулацията наподобява популярната игра Sims и включва два основни типа агенти: медицински специалисти (лекари и медицински сестри) и жители (потенциални пациенти). Всеки жител има уникална генетична информация и може да се разболее на случаен принцип. Когато това се случи, агентът автоматично инициира процес на търсене на медицинска помощ. Лекарите, от друга страна, са програмирани да диагностицират заболявания и да създават подробни планове за лечение, докато медицинските сестри се фокусират върху сортирането на пациентите и съдействието в ежедневните терапевтични интервенции.

Source: arxiv.org

Agent Hospital е проектиран така, че да симулира целия цикъл, от проява на заболяване през сортиране, регистрация, консултация, медицински преглед, диагностика, до лечението, възстановяването и следболнично наблюдение.

Source: arxiv.org

Китайските учени използват метод за обучение, наречен MedAgent-Zero. Той позволява на AI лекарите да се учат и усъвършенстват сами. Те придобиват опит както от успехите, така и от неуспехите си по време на симулациите. Така например, ако даден AI лекар успешно излекува виртуален пациент, той научава какво е проработило. И обратното, ако лечението е неуспешно, той се учи от грешките си.

Според учените, в резултат на симулацията, AI лекарите са успели постигнат висока степен на точност при диагностицирането. Например, след като са „излекували“ около 10 000 виртуални пациенти, те са достигнали впечатляващите 93,06% точност при лечението на основни респираторни заболявания. Това ниво на ефективност е впечатляващо, като се има предвид, че на истински лекар би му отнело няколко години да излекува същия брой пациенти, посочват китайските изследователи.

Според тях, Agent Hospital предоставя отлична платформа за различни изследвания и приложения, като например обучение на медицински специалисти, тестване на нови лечения и лекарства, и подобряване на болничните процеси.

Учените планират да продължат разширяването и усъвършенстването на симулацията, като добавят повече заболявания и медицински специалности, подобрят взаимодействието между AI агентите, интегрират реални медицински данни и започнат сътрудничество с болници и здравни организации за тестване в реални условия.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: