AI Bulgaria AI Bulgaria

МОН публикува ръководство за използване на изкуствен интелект в образованието

ръководство МОН

Днес, 19 февруари, Министерството на образованието и науката (МОН) публикува ръководство, насочено към повишаване на осведомеността на българските учители относно използването на изкуствен интелект (AI) в образователния процес.

Документът, който е публикуван на уебсайта на Министерството на образованието, ще бъде разпространен сред образователните институции, а инициативата е част от усилията на министерството да подкрепи учителите в използването на новите технологии, и няма задължителен или обвързващ характер.

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков преди около месец в МОН бе създадена работна група, която да обсъди и приеме ключови приоритети в процеса на дигитализация в предучилищното и училищното образование и да формулира визия за свързаните с нея процеси и резултати за следващите 5-10 г.

– се посочва в изявленито на МОН.

Сред задачите й беше и изготвянето на насоки за работа с изкуствен интлект, които целят подкрепа на учителите и повишаване на тяхната информираност.

За изготвянето на информацията са използвани материали, разработени от МОН, международни образователни институции, регионални административни органи, експертни организации от различни държави и др., а работната група е обхващала както учители и директори на училища, така и представители на неправителствени организации и водещи технологични компании.

Документът съдържа примери за това как изкуственият интелект може да се използва в образованието с цел подобряване на някои от учебни процеси. Наред с това са анализирани потенциалните рискове и са включени конкретни сценарии, при които прилагането на AI следва да се осъществява с повишено внимание.

Специално внимание се обръща и на оценяването, където някои инструменти, базирани на изкуствен интелект, могат да бъдат много полезни, но само ако се използват внимателно. МОН подчертава, че „учителите в никакъв случай не трябва да разчитат на изкуствения интелект в този процес, а да го използват само като помощно средство, за да освободят повече време за индивидуална работа с учениците.“

Описаните напътствия и конкретни ситуации са в помощ на учители, ученици и родители в различни педагогически сценарии и операции в учебния процес за постигане на образователни цели

– уточняват от МОН в своето изявление.

Въпреки мащабните казуси, които изкуственият интелект е способен да решава, той не е заместител на умения и AI системите трябва да служат като поддържащи и помощни инструменти, без да заместват отговорностите на ученици, учители или администратори.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: