AI Bulgaria AI Bulgaria

Започна ли революцията на хуманоидните роботи?

роботи
Image: Created with Midjourney

Вероятността да станем свидетели на мащабна революция в областта на хуманоидните роботи през следващите няколко години е огромна. Само преди една година OpenAI пусна големия езиков модел GPT-4, а технологията на компанията и други подобни вече задвижват роботи по целия свят.

Amazon, например, разполага с повече от 750 000 робота, работещи в центровете за изпълнение на поръчки. Въпреки че не всички от тях са хуманоидни, това е огромен брой роботи, които вече са заменили хиляди служители.

Именно основателят на Amazon, Джеф Безос, е един от инвеститорите в може би една от най-нашумелите напоследък компания разработващи хуманоидни роботи, наречена Figure.

Компания, водена от мисията да създаде:

Роботи, които могат да мислят, учат, разсъждават и взаимодействат със заобикалящата ги среда, и които в крайна сметка ще могат да изпълняват задачи по-добре от хората.

Figure BMW
Image: Figure

Или както е написал изпълнителният директор, Брет Адкок, на уебсайта на компанията:

Вярваме, че хуманоидите ще предизвикат революция в различни индустрии – от корпоративните работни места (над 3 милиарда души) до подпомагането на хората вкъщи (над 2 милиарда души), грижите за възрастни (~1 милиард души), и до изграждане на нови светове на други планети.

С течение на времето хората биха могли напълно да напуснат веригата, тъй като роботите ще могат да създават други роботи, а физическият труд би могъл да стане доброволен

– се посочва още на уебсайта компанията.

Което звучи доста заплашително за работните места, и не само, но според изпълнителният директор, „по-високото производство може да доведе до изобилие от стоки и услуги на достъпни цени и да създаде потенциал за повече богатство за всички“.

Въпреки това той посочва, че ако успеят, те „имат потенциала да окажат положително въздействие върху човечеството“, и дори да станат „най-голямата компания на планетата“.

Наскоро Figure стартира партньорство с OpenAI и демонстрира как техният робот, Figure 01, може не само да извършва различни действия, но и вече да води пълноценни разговори с хората, благодарение на технологията, разработена от създателите на ChatGPT.

Във видеоклип, който се превърна в хит в социалните мрежи, роботът на компанията демонстрира, че разбира заобикалящата го среда, разсъждава, изпълнява задачи и дори разговаря изключително реалистично, с различни интонации и заекване.

Nvidia, компанията, която е един от най-големите победители в революцията на изкуствения интелект и също така инвеститор във Figure, наскоро обяви нов проект наречен GR00T (Generalist Robot 00 Technology).

GR00T е универсален модел за обучение на хуманоидни роботи, който им позволява да интерпретират мултимодални инструкции (език, видео и демонстрации), за да се ориентират, адаптират и взаимодействат с реалния свят.

С други думи, Nvidia е създала платформа, която има за цел да направи роботите по-интелигентни и функционални от всякога.

Роботите, задвижвани от GR00T, ще разбират естествен език, ще имитират движения, наблюдавайки човешки действия, бързо ще усвояват координация, сръчност и други умения, необходими за навигация, адаптация и взаимодействие с реалния свят, посочват от Nvidia.

Междувременно Tesla разработва хуманоиден робот, наречен Optimus, а основателят на компанията, Илон Мъск, наскоро направи стряскащата прогноза, че „до 2040 г. на Земята ще има един милиард хуманоидни роботи“. Изказването дойде в отговор на туит от основателя на MidjourneyДейвид Холц, който направи подобна прогноза. Холц не само прогнозира милиард хуманоидни роботи на Земята след 20 години, но и „сто милиарда роботи в цялата Слънчева система през 60-те години на този век“.

Други проекти включват роботите на Boston Dynamics, Valkyrie на NASA, Digit на Agility Robotics, както и Apollo на Apptronik, които Mercedes наскоро обяви, че ще използва в своите заводи.

Като се има предвид всичко казано дотук, предстоящата революция в областта на хуманоидните роботи със сигурност ще постави на сериозно изпитание етичните и социално-икономическите рамки на обществото. Навярно никой не може да предвиди какво ще се случи през следващите 5 до 10 години, но е от изключително значение да намерим баланс, с оглед на факта, че създаваме изкуствен интелект и роботи, които вероятно ще ни изместят от позицията на най-интелигентните същества на Земята.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: