AI Bulgaria AI Bulgaria

Кай-Фу Лий: До 2027 г. 50% от работните места ще бъдат застрашени от AI

Image: Fortune Innovation

Известният китайски компютърен учен, бизнесмен, инвеститор и писател Кай-Фу Ли заяви, че изкуственият интелект (AI) може да замени до 50% от работните места в света до 2027 г.

Д-р Ли, който е пионер в областта на изкуствения интелект от 30 години, смята, че AI ще бъде най-революционната технология в историята на човечеството, надминаваща всички предишни технологични революции, включително електричеството и интернет. Още през 2017 г. в интервю за CNBC Ли предвижда, че „до 10 години изкуственият интелект ще бъде във всяка индустрия“ и вероятно „ще замени 50% от човешките работни места“.

Седем години по-късно, по време на форума Fortune Innovation, който се проведе в Хонконг през март тази година, на въпроса дали той вярва, че неговата прогноза е още валидна, Ли отговори: „Всъщност е изключително точна. Хората ме критикуваха, че съм бил твърде агресивен през 2017, 2018 и 2019 г., а аз бях малко нервен по онова време. Но когато излезе генеративният AI, мисля, че всички са на гребена на вълната и вярват, че това е правилното темпо.“

Ли отбеляза, че изкуственият интелект вероятно ще ускори загубата на работни места сред административните и офис служители в по-голяма степен, отколкото сред заетите в производството. Той подчерта, че това е изключително сериозен проблем, който някои държави вече започват да осъзнават и активно търсят решения.

На въпроса какво трябва да кажат родителите на децата си за бъдещата им кариера, той отговаря, че първото нещо, което хората трябва да направят, е да „спрат тези глупости, че децата използват ChatGPT, за да мамят“. Според него това е още един инструмент, също като Microsoft Word или Photoshop. Когато децата пораснат, започнат работа и бъдат оценявани за работата си, шефовете ще гледат крайния резултат от работата им, а не дали са използвали ChatGPT или Google, казва Лий.

Трябва да насърчаваме хората да използват изкуствения интелект и всички инструменти, за да могат да бъдат най-добрите, които могат да бъдат.

Д-р Лий не е единственият, който предупреждава за навлизането на AI на пазара на труда. В края на миналата година, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), Кристалина Георгиева, заяви, че „изкуственият интелект (AI) може да засегне близо 40% от работните места в света“.

Според анализ на МВФ, който бе публикуван на 14 януари, развитите икономики са изложени на по-голям риск, като изкуственият интелект вероятно ще засегне около 60% от работните места. За разлика от тях, в развиващите се пазари рисковете се оценяват на 40%, а в страните с ниски доходи процентът е 26%.

По това време г-жа Георгиева заяви, че изкуственият интелект има потенциала както да допълни, така и да замени човешкия труд. По думите ѝ „ние сме на прага на технологична революция, която може да повиши производителността, да стимулира глобалния растеж и да повиши доходите в целия свят. Но технологиите могат също така да заменят работни места и да задълбочат неравенството“. Нещо повече, в екстремни случаи някои работни места в големите икономики могат дори да изчезнат напълно, се казва в доклада на МВФ.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: