AI Bulgaria AI Bulgaria

„AI в образованието – Наръчник за учители“, от Кристиана Чешмеджиева

Напредъкът на технологиите през последните години, включително бързото развитие на изкуствения интелект, оказва значително въздействие върху редица сфери, като образованието не прави изключение. Въпреки това, според скорошно проучване, проведено от „Образование без раници“, значителна част от българските учители – 72% – все още не използват изкуствен интелект в своята практика.

Кристиана Чешмеджиева, една млада учителка от град Свищов, ни разкрива как AI може да трансформира учебния процес на българските учители чрез своя наръчник: AI в образованието – Наръчник за учители.

Кристиана е преподавател в училище „Николай Катранов“ в Свищов и експерт по дигитален маркетинг. Тя е носителка на множество отличия, сред които „Най-добър млад дигитален маркетолог“ в областта на видео маркетинга, както и „WomenInTech 2023“ за цялостния й принос към ИТ сектора. Също така е автор и водещ на подкастите „Училищни истории“ и „Учители за пример“.

Кристиана Чешмеджиева

От AI Bulgaria проведохме кратко интервю с Кристиана, за да научим повече за нейната инициатива:


Бихте ли ни разказали за вашето професионално развитие и какво ви накара да се насочите към изкуствения интелект в образованието?


Разбира се. По образование съм рекламист, дигитален маркетолог и учител. През 2022г. започнах работа в СУ ,,Николай Катранов‘‘ Свищов – училището, в което съпругът ми вече 10 години преподава и което е едно от най-добрите в областта. След като работих там няколко месеца, реших да напусна и да доразвия уменията си, да се отдам изцяло на дигиталния маркетинг и след това да внеса опита и знанията си отново в класната стая.

С вече близо 6 годишния си опит в сферата, началото на 2023г. ми се обадиха от училище, за да изготвя програмата по ,,Медийна грамотност и дигитално предприемачество‘‘. С удоволствие приех и се върнах отново в класната стая.

Да си учител е една от най-прекрасните професии за мен!

Кристиана Чешмеджиева

Освен учител, в училище съм и специалист социални медии и дигитален ПР – успешно развиваме всички социални канали на училището и месечно достигаме до десетки хиляди души. Въпреки това, не съм спирала да работя и в сферата на дигиталния маркетинг и рекламите. В момента работя и като експерт маркетинг за община Бургас и следвам докторантура по ,,Маркетинг‘‘ в СА ,,Д. А. Ценов‘‘ Свищов.

С изкуствен интелект работя от ноември 2022 год. Наложи ми се да започна да го използвам покрай тогавашната ми работа като специалист дигитален маркетинг, а и като човек, който следи технологиите и иска да ги прилага в ежедневието си. Осъзнах колко би било полезно за учителите и учениците използването на изкуствен интелект и като цяло бъдещето му в класната стая.


Какво ви вдъхнови да напишете наръчник за изкуствен интелект в образованието насочен към българските учители?


Нещото, което ме накара да създам този наръчник бе това, че виждах колко е трудна работата на един учител – изготвяне на планове, проверка на домашни работи, подготвяне на уроци, контролни, консултации, комуникация с родители, административни задължения, обучения и още много други неща.

Доста малко хора си дават сметка реално какво представлява учителската професия и колко време отнема цялостната подготовка за следващия ден.

Освен това, става все по-трудно ангажирането на вниманието на учениците в класната стая. Всяка година, стотици млади учители напускат образователната система, още през първата си година, поради тези трудности и липсата на адекватна подкрепа.

Ето тук идва помощта на технологиите и изкуствения интелект. Видях, че и доста учители се опитват да го използват, но все още не знаят как. Също, разбрах и че повече от 95 % от учениците го използват (и то очаквано), но за съжаление по грешен начин и носещо след себе си лоши последствия.

Поради тези причини, реших да създам първия наръчник за изкуствен интелект, специално предназначен за учителите в България.

AI в образованието – Наръчник за учители


Можете ли да опишете процеса на анализ и разработка на вашия наръчник? 


Разбира се. Започнах да тествам и да проучвам различни платформи, използващи AI и подходящи за образование, още през март 2023г. Месеци наред четох научни статии, мнения на специалисти в сектора на технологиите и образованието, комуникирах с познати учители по света и получавах обратна връзка от тях, следях различни чуждестранни групи за AI в образованието и проучвах различни успешни платформи.

Получих доста обратна връзка и в България от различни експерти в образованието, AI технологиите, психологията, невронауката и много други, които много подкрепиха идеята ми за наръчника и искаха да бъдат полезни.


Какви основни теми обхваща наръчникът? Как може да бъде полезен за учителите?


Наръчникът е създаден по максимално оптимален начин за четене – без да натоварва, без излишни терминологии и графики. Дава точна информация за това какво представлява изкуственият интелект, как да се приложи в класата стая, как да го използват учителите при извършването на ежедневните им задължения и как да улеснят работата си, каква е подходящата възраст за използването на AI. Представям много конкретни примери за приложимост на изкуствения интелект по света и у нас, давам препоръки за повече от 30 платформи по дисциплини, които могат да използват колегите под една или друга форма в часовете си и след това. Споменавам и за етични и правни норми, които са обсъждани и приети досега.

Всеки, който иска да научи повече за наръчника и да си го поръча, може да го направи в платформата на prepodavame.bg, с които ще работим заедно в насока да обучим много български учители и да дадем огромна добавена стойност относно изкуствения интелект в образованието.

Преподаваме.бг

По какъв начин изкуственият интелект подобрява вашата ежедневна практика?


Ежедневно използвам изкуствения интелект под една или друга форма. Много често при изготвянето на планове и презентации за уроците ми по ,,Медийна грамотност и дигитално предприемачество‘‘, помага ми и със съвети при изготвяне на съдържание за социалните канали. Дава ми препоръки и насоки при изготвянето на контролни работи на база информацията, която сме взели досега в часовете ми.


Въз основа на вашия опит, какви фактори най-ефективно стимулират интереса на учениците в условията на съвременния свят, променящите се модели на мислене и нови технологии?


Много е относително – от предмет, населено място, възраст, развити умения на учениците. Не можем да сложим всички под общ знаменател, но като цяло по мои наблюдения масово и в комуникацията ми с други колеги от цялата страна – променящата се методика на преподаване в часовете, персонализираният подход и бързата обратна връзка към учениците, използването на интерактивни методи на преподаване и игровият вариант са в основата на ефективните резултати.

Всички знаем, че сегашното поколение Z и алфа – децата, които буквално растат с технологиите, доста трудно могат да бъдат ангажирани и да им бъде задържано вниманието.

Тук е нашата роля като учители, да се опитаме да намерим баланса между технологичното развитие и развитието на човешкия индивид. На този етап, технологиите се развиват с много по-бързи темпове, отколкото ние можем да асимилираме информацията и да се адаптираме към нея.

Поради тази причина, не трябва да спираме да се учим, да надграждаме и по този начин да обучаваме и нашите ученици адекватно да използват технологиите.

Например, в наръчника споменавам една много добра платформа, която може да се използва и в STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) училищата при изучаването на химия. В комбинация с виртуална реалност и изкуствен интелект, учениците ще могат да правят различни експерименти, без да има опасност за децата вследствие на химичните реакции и без да има нужда училищата да закупуват допълнително материали за работа в лабораторни условия.


Как мислите, че ще се промени образователният пейзаж в България и по света в бъдеще и как новите технологии и изкуственият интелект ще повлияят на учителите и учениците?


Все още никой не може да каже докъде ще стигне напредъкът и какви ще са бъдещите резултати с точност. Можем всички само да предполагаме.

Образователния пейзаж в България се надявам да се подобри значително и всички учители да осъзнаят нуждата и необходимостта от използването на новите технологии и по-конкретно на изкуствения интелект. Например, изкуственият интелект е доста добре имплементиран вече в образователната система във Финландия, която заема челни места в PISA (Programme for International Student Assessment) и е пример за добро и качествено образование.

Смятам, че новите технологии и като цяло изкуственият интелект биха оставили само положителна следа в образованието и учителите, стига да се внедрят успешно, правилно, с определени норми, рамки на използване и по плавен начин, така, че да не нарушаваме цялостната концепция за развиване на човешкия интелект.

Нека не забравяме, че изкуственият интелект е само един инструмент, който ние, хората, ако го използваме с добро и за добри цели, няма как да ни навреди – напротив, може само да помогне на човечеството.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: