AI Bulgaria AI Bulgaria

„AI трябва да бъде глобален приоритет“ – Риши Сунак

Сунак

Вчера, 26 октомври, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак представи официалната позиция на страната относно бъдещето, потенциала и рисковете, свързани с изкуствения интелект (AI).

Технологиите като AI ще донесат трансформация, толкова мащабна, колкото Индустриалната революция, появата на електричеството или раждането на интернет

– заяви британският лидер.

Г-н Сунак обясни, че Обединеното кралство няма да „бърза да регулира“ изкуствения интелект, защото е „трудно да регулираш нещо, което не разбираш напълно„. Той подчерта необходимостта от умерен и обмислен подход към регулацията, който да стимулира иновациите, като същевременно осигурява строг контрол и безопасност.

Ние не сме тук, за да задушаваме иновациите. Напротив, ние сме тук, за да гарантираме, че те се развиват по безопасен и контролируем начин

– каза той.

Сунак акцентира и върху рисковете на изкуствения интелект, като призова за честност и прозрачност:

Трябва да бъдем честни с хората относно рисковете от тези технологии.

Той каза, че правителството е публикувало своя анализ на рисковете от AI, включително оценките на британските разузнавателни служби. Г-н Сунак обясни, че сред рисковете, описани в доклада, е и възможността за използването на AI от терористични групи „за разпространение на страх и разруха в още по-големи мащаби„.

В речта си британският лидер обяви, че ще създаде първия в света Институт за безопасност на изкуствения интелект в Обединеното кралство, за да проучи „всички рискове – от социалните вреди като пристрастия и дезинформация до най-екстремните рискове“, като добави, че Великобритания вече е инвестирала 100 милиона паунда в нова работна група за AI сигурност.

Намаляването на риска от изчезване на човечеството от AI трябва да бъде глобален приоритет

– заяви той. Но добави:

Това не е риск, заради който хората трябва да губят съня си в момента, и не искам да всявам тревога.

Сунак подчерта ролята на правителствата в оценката на рисковете за националната сигурност и подчерта, че „единствено националните държави имат силата и легитимността да гарантират безопасността на своите граждани“. Той акцентира и върху необходимостта от глобално сътрудничество, тъй като „AI не се съобразява с граници“.

Във връзка с това, следващата седмица Блетчли Парк, историческото място, свързано с британските кодоразбивачи от времето на Втората световна война, ще бъде домакин на Срещата на високо равнище за безопасността на изкуствения интелект. Тя e организарана от самият Риши Сунак, и ще събере световни лидери и водещи технологични експерти, които ще обсъдят бъдещето и регулацията на технологията.

Г-н Сунак вече се е срещнал с няколко водещи фигури, работещи в областта на разработването на AI, включително с шефовете на  OpenAI и базираната в Обединеното кралство Google DeepMind.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: