AI Bulgaria AI Bulgaria

Водещите AI компании приеха доброволни стандарти за безопасност

безопасност
Image: Created with Midjourney

По време на провелата се тази седмица в Сеул Среща на високо равнище по въпросите на изкуствения интелект, 16 водещи компании в областта на AI приеха нов набор от доброволни ангажименти за безопасност, съобщиха правителствата на Южна Корея и Обединеното кралство.

Сред подписалите споразумението са технологичните гиганти Amazon, Google, Meta и Microsoft, ръководената от Сам Алтман OpenAI, xAI на Илон Мъск, както и компании от Китай (Zhipu.ai), Обединените арабски емирства (Technology Innovation Institute) и Франция (Mistral).

Всички те се съгласиха да публикуват стандарти за безопасност, които описват как измерват рисковете на своите AI модели. Те ще очертават кога сериозните рискове, ако не бъдат адекватно смекчени, ще се „считат за недопустими“ и какви действия ще предприемат компаниите, за да гарантират, че „тези прагове няма да бъдат надхвърлени“. Освен това, в най-крайните случаи, когато рисковете са прекалено високи, компаниите се ангажират „изобщо да не разработват или внедряват даден модел или система“.

При определянето на тези стандарти компаниите ще вземат предвид мнението на заинтересовани страни, включително правителствата на държавите членки, преди да бъдат публикувани преди следващата среща, която ще се проведе във Франция в началото на 2025 г.

Новите ангажименти се основават на тези, поети на първата Среща на върха по въпросите на безопасността на изкуствения интелект, която се проведе в Блетчли Парк, Великобритания, през ноември миналата година.

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак определи споразумението като „първото в света“, което ще „създаде прецедент за глобалните стандарти за безопасност на изкуствения интелект“.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: