AI Bulgaria AI Bulgaria

AI ускорява десетократно разработката на лекарства срещу болестта на Паркинсон

Паркинсон

Учени от Кеймбриджкия университет използват възможностите на изкуствения интелект (AI), за да ускорят драстично търсенето на лечение срещу болестта на Паркинсон.

Повече от шест милиона души по света страдат от това неврологично заболяване, като прогнозите сочат, че до 2040 г. броят им ще се утрои. Въпреки че съществуват процедури, които помагат за облекчаване на симптомите и поддържане на качеството на живот, към момента не съществува лечение за този бързо разрастващ се здравословен проблем.

Традиционните процеси на проучване на огромни химически библиотеки в търсене на потенциални лекарства са изключително трудоемки, скъпи и често с ограничен успех.

За да се справят с тези предизвикателства, учените от Кеймбридж разработват стратегия, базирана на изкуствен интелект. Целта е да се идентифицират съединения, които блокират струпването или агрегацията на алфа-синуклеина – протеин, характерен за болестта на Паркинсон.

Чрез използване на най-съвременни техники за машинно обучение екипът е постигнал десетократно увеличение на скоростта на първоначалния процес на откриване на лекарства, като същевременно е намалил разходите с хиляда пъти в сравнение с традиционните методи.

Машинното обучение има реално въздействие върху откриването на лекарства – то ускорява целия процес на идентифициране на най-обещаващите кандидати

– споделя д-р Микеле Вендрусколо, водещ учен по проекта.

За нас това означава, че можем да започнем работа по няколко програми за откриване на лекарства – вместо само по една. Много неща са възможни благодарение на значителното намаляване на времето и разходите – моментът наистина е вълнуващ.

Резултатите от проучването, които са публикувани в престижното списание Nature, дават надежда на милионите хора, засегнати от болестта на Паркинсон.

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: