AI Bulgaria AI Bulgaria

Amazon инвестира допълнителни 2.75 млрд. долара в Anthropic

Amazon Anthropic
Image: Amazon

Amazon обяви, че ще инвестира допълнителни 2.75 млрд. долара в Anthropic, с което общата инвестиция на компанията в стартъпа за изкуствен интелект достига 4 млрд. долара.

С тази инвестиция Amazon ще си осигури малък дял от Anthropic, който се счита за един от главните конкуренти на OpenAI.

Генеративният изкуствен интелект е на път да се превърне в най-трансформиращата технология на нашето време и ние вярваме, че стратегическото ни сътрудничество с Anthropic ще подобри още повече преживяванията на нашите клиенти, и очакваме с нетърпение това, което предстои

– заяви Свами Сивасубраманиан, вицепрезидент по данните и изкуствения интелект в AWS.

Базираният в Сиатъл технологичен гигант направи първоначална инвестиция от 1,25 млрд. долара в Anthropic през септември миналата година и тогава отбеляза, че има намерение да инвестира до 4 млрд. долара.

Двете компании си сътрудничат в разработването на т.нар. основополагащи модели (foundation models, FMs), които са в основата на генеративните системи за изкуствен интелект.

Съгласно сделката, Anthropic ще използва AWS като свой „основен“ доставчик на облачни услуги и ще използва персонализирани чипове на Amazon за изграждане, обучение и внедряване на AI модели. Освен това, Anthropic ще предоставя достъп до своите модели на бизнес клиентите на AWS чрез платформата Amazon Bedrock.

Google също е инвеститор в Anthropic, като технологичният гигант е вложил 2 милиарда долара в стартъпа. Други инвеститори са Salesforce Ventures, Menlo Ventures, Spark Capital, Sound Ventures и Zoom Ventures.

Само преди няколко седмици Anthropic представи Claude 3 – семейство езикови AI модели, като най-способният от тях, наречен Opus, превъзхожда конкурентните модели GPT-4 на OpenAI и Gemini на Google. Някои потребители дори определиха Opus като ранна версия на AGI (Artificial General Intelligence или Изкуствен общ интелект на български).

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: