AI Bulgaria AI Bulgaria

Boston Dynamics пенсионира легендарния хидравличен робот Atlas за сметка на нова електрическа версия

Atlas
Images: Boston Dynamics

Boston Dynamics обяви, че пенсионира легендарния си хидравличен хуманоиден робот Atlas и го заменя с изцяло електрическа версия, проектиранa за приложения в реалния свят.

В трогателно сбогуване компанията публикува видео в YouTube, представящо най-забележителните моменти и дори някои комични провали на Atlas през годините.

Atlas беше представен за първи път през 2013 г. като част от проект, финансиран от DARPA, с цел създаване на робот, способен да извършва спасителни операции в опасни среди. През годините Atlas се превърна в интернет сензация, демонстрирайки невероятна ловкост, сила и баланс.

Boston Dynamics посочва, че „електрическата версия на Atlas ще бъде по-мощна и с по-широк диапазон на движение от всички предишни поколения“. Освен това, за разлика от своя предшественик, новият робот ще бъде предлаган на пазара за индустриални клиенти.

Компанията твърди, че новият Atlas може да се справи с широк спектър от физически трудни задачи, като например разтоварване на камиони, преместване на тежки предмети в складови помещения, извършване на инсталационни и монтажни дейности и др.

Hyundai, която придоби Boston Dynamics през 2021 г., ще бъде първият клиент, който ще тества новия Atlas в своите производствени съоръжения.

Това пътешествие ще започне с Hyundai – освен че инвестира в нас, екипът на Hyundai изгражда следващото поколение производствени мощности за автомобили и ще послужи като идеален полигон за тестване на нови приложения на Atlas

– споделят от компанията в блог пост по темата.

Нямаме търпение да покажем какво наистина може да прави най-динамичният хуманоиден робот в света – в лабораторията, във фабриката и в нашия живот.

Очаква се пилотните тестове да започнат в началото на 2025 г., а серийното производство – в рамките на няколко години.

Освен Hyundai, автомобилни гиганти като BMW и Mercedes активно работят за интегрирането на хуманоидни роботи в своите производствени фабрики.

В последно време сферата на хуманоидните роботи преживява истински разцвет, а в епицентъра на тази революция са компании като Tesla, Figure, Apptronik, Nvidia, 1X Technologies и др.

Неотдавнашните големи инвестиции в областта от страна на технологични гиганти като Microsoft, Nvidia, Amazon и др. подчертават потенциала на сектора. Въпреки това, все още съществуват предизвикателства и опасения, свързани с безопасността, надеждността и социалното въздействие на хуманоидните роботи като цяло. Бъдещето на тази технология е вълнуващо, но и изпълнено с неизвестни.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: