AI Bulgaria AI Bulgaria

Boston Dynamics: Революция в роботиката

Boston Dynamics

Boston Dynamics е компания създадена през 1992 година от Марк Райберт, професор по електротехника и компютърни науки в Масачузетски технологичен институт (MIT) и доцент по компютърни науки в Университета на Карнеги Мелън. Тя е пионер в областта на роботиката, променяйки нашето разбиране за възможностите на роботите. Тази статия навлиза в увлекателния свят на роботите на Boston Dynamics, техните възможности и как формират бъдещето на роботиката и изкуствения интелект (AI).

Boston Dynamics

Boston Dynamics е компания фокусирана в различни области като инспекция, управление на активи, строителство, производство, обществена безопасност, енергетика и комунални услуги, автоматизация на складове, академия и изследователска дейност. Те се ангажират да създават напреднали роботи, които могат да работят в реални условия, изпълнявайки задачи, които до сега се считаха за невъзможни за машините.

Нашата цел е да променим това, което роботите могат да правят. Вярваме в бъдеще, в което роботите работят ръка за ръка с хората, правейки нашия живот по-лесен и по-сигурен

– Boston Dynamics.

Boston Dynamics се гордее с впечатляваща гама от роботи, всеки с уникални възможности

Spot: Гъвкавият мобилен робот

Spot e мобилен робот на Boston Dynamics, който революционира областта на роботиката със своите напреднали възможности.

 • Автоматизация на задачи и инспекция: Spot е проектиран да автоматизира различни задачи и инспекции, като в процеса събира голямо количество данни.
 • Мобилност: Може да се движи по различни типове терени, позволявайки на бизнесите да автоматизират рутинни задачи за инспекция и събиране на данни по безопасен и точен начин.
 • Издръжливост: Spot може да носи и захранва инспекционно оборудване с тегло до 14 кг, което го прави идеално решение за различни индустрии.
 • Лесно управление: Роботът може да се контролира чрез интуитивно приложение на таблет и вградени камери.
 • Автономни мисии: Spot може да бъде програмиран за изпълнение на автономни мисии, които включват събиране данни, изпълнение на задачи и инспекции.

Приложенията на Spot варират в различните индустрии

 • Производство: Spot може да изпълнява автономни инспекционни обходи във фабрични помещения, като преглежда състоянието на производствените линии или прави снимки за документация преди въвеждане на изменения в производствения процес.
 • Строителство: Роботът може да извършва инспекции на строителни площадки, като наблюдава напредъка на проекта и създава цифрови модели.
 • Енергетика: Spot може да извършва инспекции в електрифицирани или радиоактивно замърсени зони, предоставяйки важна информация без излагане на човешкия персонал на потенциални рискове.
 • Изследвания: Изследователите имат възможността да интегрират Spot със сензори и специализиран софтуер, използвайки го в свои приложения и експерименти.

Наскоро, Spot беше използван за извършване на инспекции в Парижкото метро. Роботът се използва за проверка на труднодостъпни и опасни зони от метро мрежата RATP, която е една от най-старите в света, построена през 1900 година. Инспекторите на RATP уцениха Spot, като ценен инструмент за поддържане на инфраструктурата на метро системата.

Stretch: Автономен робот за обработка на кашони

Stretch е разностранен мобилен робот от Boston Dynamics, предназначен за обработка на кашони и разтоварване на камиони. Ето неговите основни характеристики:

 • Непрекъсната работа: Може да работи непрекъснато, разтоварвайки камиони без човешка намеса.
 • Гъвкавост: Справя се с разнообразни видове опаковки, размери и начини на подреждане.
 • Напреднала система за компютърно зрение: Бързо и прецизно откриване на кашони.
 • Специализирана ръка: Оборудвана със сила, скорост и обхват за складови приложения.
 • Адаптивен захват: Максимална съвместимост с различни видове опаковки.
 • Лесно управление: Отдалечено управление чрез интуитивно приложение на таблет и вградени камери.
 • Мобилност: Маневриране във всяка посока, навигация през препятствия и рампи.

Един от първите клиенти на Stretch е DHL, който подписа сделка за 15 милиона долара с Boston Dynamics, за да оборудва складовете си в Северна Америка с роботите през идните години. Gap и H&M също оборудват своите складове с този робот.

Atlas : Най-динамичният човекоподобен робот в света

Atlas е изследователска платформа, разработена от Boston Dynamics с цел да превъзхожда границите на цялостната подвижност на тялото. Той е считан за най-динамичния робот с човекоподобна форма в света, благодарение на своята развита система за контрол и иновативна хардуерна конфигурация.

Ето някои от ключовите характеристики на Атлас:

 • Висока мощност: Атлас разполага с една от най-компактните мобилни хидравлични системи в света. Това включва специална батерия, клапани и компактно хидравлично устройство, което му позволява да доставя висока мощност на своите 28 хидравлични стави за впечатляваща мобилност.
 • Динамичност: Напредналата система за управление му позволява да извършва разнообразни и гъвкави движения. Алгоритмите за управление се справят със сложни динамични взаимодействия, като вземат предвид цялото тяло на робота и околната среда, за да планират движенията му.
 • Лекота: Атлас използва 3D принтирани части, които му придават оптимално съотношение между здравина и тегло. Това му позволява да изпълнява скачания и салта с лекота. Роботът има височина от 1.5 метра и тежи 89 килограма.
 • Синхронизирани движения на цялото тяло и динамични движения: Роботът използва цялото си тяло, за да се движи с грация и скорост, приличащи на човешките движения.
 • Реално време на възприятие: Роботът е оборудван с датчици за дълбочина, които му позволяват да създава точна представа за околната.
 • Контрол с моделно предсказване: Атлас използва модели на динамиката на движението си, за да предскаже как ще се развива движението във времето и да коригира своето поведение според това.
 • Паркур обучение: Роботът е обучен да се придвижва по сложни паркур пътеки и да изпълнява трудни движения.

Етичната позиция на Boston Dynamics

Компанията Boston Dynamics поставя голям акцент върху етичното използване на своите роботи. Те вярват във възможността за бъдеще, където роботите работят заедно с хората, с цел подобряване на безопасността, продуктивността и качеството на живота. Въпреки това, компанията е осъзнала и потенциалните рискове от злоупотреба с технологията и затова е въвела строги насоки за предотвратяване на такива случаи.

Boston Dynamics изрично забранява използването на своите роботи във всички сфери, които биха могли да навредят или заплашат хората. Това включва използването на роботите за масово наблюдение или като оръжия . Компанията изисква от всички свои клиенти да се съгласят да използват роботите съгласно закона и запазва правото си да прекрати сътрудничеството или да им ги отнеме, ако се наруши това условие.

Освен това, Boston Dynamics отделя голямо внимание на защитата на личните данни. Роботите им са проектирани да изпълняват задачи, без да събират лични или чувствителни данни. Когато събират информация, тя се използва единствено за изпълнение на задачи или за подобряване на функционалността и безопасността.

В заключение, Boston Dynamics активно работи за създаване на бъдеще, където роботите се използват отговорно и етично, с цел подобряване на живота на хората по света. Компанията има ясни насоки, които гарантират спазването на тези принципи, и активно сътрудничи със своите клиенти, за да се гарантира отговорното използване на роботите.

Виждаме продуктите, произтичащи от нашата работа, като следващата стъпка в историята на човечеството за създаване на машини, които намаляват опасността, повторяемостта и физически трудните аспекти на работата

– Boston Dynamics.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, InstagramTwitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: