AI Bulgaria AI Bulgaria

AlphaFold на DeepMind: Революция в предсказването на структурата на протеините

DeepMind-AlphaFold-Protein-Structure

DeepMind, компания основана от Демис Хасабис, се е утвърдила като водеща сила в областта на изкуствения интелект (AI). През годините, те са постигнали няколко значими успехи като AlphaGO и AlphaZero, но най-впечатляващият, без съмнение e AlphaFold – програма, която предсказва структурата на протеините. Тази революционна технология има потенциала да преобрази както медицината, така и науката като цяло.

Кой е Демис Хасабис?

DeepMind CEO Денис Хасабис

Демис Хасабис е британски изследовател в областта на изкуствения интелект, предприемач, съосновател и изпълнителен директор на DeepMind, компания за машинно обучение и изкуствен интелект, основана през 2010 година в Лондон. Хасабис има опит в програмирането и дизайна на изкуствен интелект за видеоигри и е експерт в шаха. Той завършва компютърни науки в Кембриджкия университет и по-късно получава докторска степен по когнитивна невронаука от Университетския колеж, Лондон. След това заема постдокторантски позиции в Масачузетски технологичен институт и Университета Харвард.

Сътрудничество между DeepMind и Google

През 2014 г., DeepMind привлече вниманието на Google, което в крайна сметка доведе до придобиването му от технологичния гигант. Един от ключовите мотиви зад това сътрудничество беше огромната изчислителна мощ на Google, която осигури на DeepMind необходимите ресурси за развитие на техните AI възможности. Изчислителните центрове на Google, разположени на множество места по света, осигуриха на DeepMind компютърната инфраструктура, необходима за симулиране на невронни мрежи.

DeepMind и проблема със структурата на протеините

Един от значимите успехи на DeepMind е в биологията, конкретно в решаването на проблема с предсказването на структурата на протеините. Създаването на 3D модел на само един протеин може да отнеме години, което прави тази задача изключително сложна. Но с помощта на изкуствен интелект, DeepMind е успял да реши този проблем.

Само малка част бяха разбрани, защото 3D картографирането на само един от тях може да отнеме години

– пояснява Хасабис.

Вследствие на петгодишни интензивни изследвания, DeepMind разработва AlphaFold – революционна AI програма, която може да определи структурата на протеин в рамките на секунди. Хасабис не крие гордостта си, заявявайки:

През последната година, успяхме да анализираме 3D структурата на всичките 200 милиона протеина, които са известни на науката.

Този революционен напредък е още по-впечатляващ, когато се има предвид, че с традиционните методи биха били необходими милиарди години за постигане на същия резултат.

С информацията за 3D структурите на всички известни протеини DeepMind отваря нови хоризонти в различни научни дисциплини. От разработването на нови лекарствени форми и терапии до по-дълбоко разбиране на генетични болести и метаболитни пътеки, възможностите са практически безкрайни.

AlphaFold наистина отключва вратите на научното изследване с цифрова скорост

– коментира Демис Хасабис.

Този революционен напредък не само ускорява темпа на научните открития, но и предлага нови методи за справяне с глобални здравни предизвикателства. Например, точното моделиране на протеините може да улесни разработването на ваксини или да предложи нови методи за лечение на хронични заболявания.

Базата данни на протеините от AlphaFold на DeepMind

Базата данни със структури на протеини AlphaFold, създадена в сътрудничество с Европейския институт по молекулярна биология и Европейския институт по биоинформатика (EMBL-EBI), предоставя свободен достъп на учени по целия свят. Тази отворена база данни позволява на учените да използват структурната информация в своите изследвания, ускорявайки напредъка в много области.

Предоставена на обществото като подарък и използвана в много разнообразни области, както обяснява Хасабис:

Тя е използвана в много широк набор от начини, от ваксини срещу малария до разработка на нови ензими, които могат да разграждат пластмасови отпадъци, и до нови антибиотици.

AlphaFold на DeepMind представлява монументален пробив в областта на биологията. С възможността да предсказва 3D структурите на всички известни протеини, този AI модел има потенциала да преобрази различни аспекти на науката, от разработването на лекарства до по-добро разбиране на болестите.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: