AI Bulgaria AI Bulgaria

Google Bard пристига в Европа и България

Google Bard

Google, световният лидер в областта на технологиите, обяви амбициозно разширение на своята AI-задвижвана чат платформа, Bard. Тя вече е достъпна за безплатно ползване в цяла Европа, включително и България. Това разширение отбелязва най-значителното увеличение на обхвата на платформата от момента на нейното пускане през февруари 2023 г.

Чатботът, задвижван от модела на Google за обработка на естествен език, LaMDA, беше лансиран за първи път като отговор на успешния дебют на ChatGPT от OpenAI, който представлява потенциална заплаха за доминиращата позиция на Google в сектора на търсачките. Но какво точно представлява Google Bard и как може да промени начина, по който комуникираме с технологията? Нека разгледаме по-задълбочено.

Google Bard пристига в България!

Сундар Пичай, заемащ поста главен изпълнителен директор на Google и Alphabet, обяви в Twitter:

От днес нататък, Bard е наличен в много повече страни и езици. Ние също разширяваме възможностите на Google Lens в Bard, така че можете да използвате изображения в вашите указания, нова функционалност за текст-към-реч, която ви позволява да слушате отговорите и още много други.

Ние приветстваме стартирането на Bard в Европа, но сме загрижени за потенциалът му да бъде използван за разпространение на дезинформация или манипулация на хората. Ще продължим да следим развитието на Bard и да гарантираме, че се използва по отговорен начин.

– заяви говорител на Европейската комисия.

Адресиране на проблемите свързани с поверителността на данните в ЕС

Европейското стартиране Bard беше отложено, след като Ирландската комисия по защита на данните (DPC)– органът, упражняващ контрол върху защитата на данните в Европейския съюз, изрази притеснения относно поверителността на данните. Оттогава Google активно работи по решаването на тези въпроси, сътрудничейки активно с експерти, законодатели и регулаторни органи в областта на защитата на личните данни. DPC потвърди, че Google ще представи доклад за периода на първите три месеца от стартирането на Bard на европейския пазар.

Ние сме решени да гарантираме, че Bard съответства на всички приложими регулации за защита на личните данни. Работихме в тясно сътрудничество с Ирландската комисия за защита на данните (DPC), за да се справим с техните притеснения, и сме уверени, че Bard вече е готов за стартиране в Европа

– каза Джак Кравчик, старши директор на продуктите в Google.

Какво представлява Google Bard и как да го използваме?

Google Bard е AI чатбот, обучен с масивен набор от текстове и код. Той може да асистира в области като създаване на съдържание, генериране на идеи и помощ при писане. Bard има способността да съкрати и опрости дълги текстове и сложни теми, и дори може да интерпретира програмен код. Bard е мощен инструмент за управление на информация, който улеснява бързото разбиране на ключови точки от сложни текстове.

Работата с Bard е сравнително лесна. Посетете уебсайта на Bard и въведете текстовото си указание или запитване в предоставеното поле. Bard ще генерира отговор, базиран на въведената информация. Можете да продължите разговора, задавайки допълнителни въпроси или заявки. Ето как ни отговори Bard, на въпроса:

Какво може да предложиш на българските потребители и как би ги посъветвал да използват Google Bard?

Важно е да се отбележи, че Bard не трябва да се използва като източник на медицински, юридически, финансови или други професионални съвети.

Нови функционалности на Google Bard

Освен разширяването на своето присъствие в нови географски области, Google Bard въвежда и поредица от иновации. Те включват функции за превръщане на текст в реч, възможност за споделяне на връзки към разговори с Bard, интеграция с Google Lens, и опцията за персонализация на отговорите, като регулирате тон и стил. Чатботът вече поддържа над 40 езика – от български и китайски до германски, хинди, испански и други, и продължава да набира все по-голяма популярност.

Бъдещи перспективи пред Google

Стартирането на Google Bard в Европа засилва съперничеството с ChatGPT на OpenAI. С продължаващото подобрение на функциите на Bard и разширяване на неговата достъпност, AI чатботът би могъл да стане все по-сериозен конкурент на пазара за генеративен AI. Все пак, остава да видим как ще се промени отношението на обществеността и специалистите към новите чатботe и изкуствения интелект като цяло . 

Считаме, че Bard може да се превърне в значителен инструмент за гражданите на Европа, подпомагайки ученето им, стимулирайки тяхното творчество и повишавайки тяхната продуктивност

– Google.

Споделете мнението си за Google Bard в коментарите по-долу. Какво мислите за възможностите, които предлага? Бихте ли го използвали и за какво?

Ако сте използвали Google Bard, споделете своя опит. Вашите впечатления могат да помогнат на другите да разберат дали това е правилният инструмент за тях.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: