AI Bulgaria AI Bulgaria

Google Bard с Gemini Pro е вече наличен в България

Bard Gemini Pro
Source: Google

Google обяви днес, че е пуснал своя чатбот Bard, базиран на модела Gemini Pro, в повече от 230 държави, включително България. Чатботът поддържа повече от 40 езика, в това число и български.

Използването на Google Bard е безплатно, за разлика от ChatGPT Plus, който струва 20 долара на месец. Можете да получите достъп, като влезете с личния си профил в Google.

През декември Google представи Gemini – модел на изкуствен интелект, описан от технологичния гигант като „най-големия и способен модел в историята на компанията“. Gemini е мултимодален модел, което означава, че той може да обработва и разбира различни видове информация, включително текст, изображения, аудио, видео и код. Моделът се предлага в три размера: Ultra, Pro и Nano, всеки от които е предназначен да обслужва различни платформи.

По същото време компанията актуализира Bard с Gemini Pro за разговори на английски език, но само за определени държави, като тези от ЕС, включително България, не бяха включени. От днес обаче чатботът, базиран на Gemini Pro, е вече достъпен и в Европа.

С този ъпгрейд Bard ще бъде много по-способен в задачи като разбиране, обобщаване, разсъждаване, създаване на идеи, писане и планиране

– заявиха от Google.

Освен това технологичният гигант въвежда поддръжка за генериране на изображения чрез модела Imagen 2, който беше пуснат през декември. От Google съобщават, че в момента функцията е налична за някои държави, като към днешна дата, 1 февруари 2024 г., генерирането на изображения в Bard не е налично за България.

Анимация, показваща възможностите на Imagen 2 в Bard. Source: Google

Също така се очаква и платен абонамент на чатбота, който се нарича Bard Advanced.

Има много малко подробности за Google Bard Advanced. Единственото нещо, което знаем със сигурност, е, че той ще се захранва от Google Gemini Ultra, най-напредналия модел на изкуствен интелект на Google.

Очаква се тази версия на Bard да има по-напреднали възможности, включително способността да обработва видео, аудио и код.

Абонаментният план за Bard Advanced беше потвърден от главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и въпреки че конкретната цена все още не е обявена, се предполага, че тя може да е сходна с абонамента за ChatGPT Plus на OpenAI, който е 20 долара на месец.

Google също така планира да интегрира Bard в своя мобилен асистент през март, а Bard Advanced най-вероятно ще бъде пуснат по същото време. Въпреки това технологичният гигант може да реши да изчака до май и да го представи на конференцията Google I/O 2024.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: