AI Bulgaria AI Bulgaria

GPT, ChatGPT и езиковите модели: Пълен преглед

GPT-ChatGPT-и-езиковите-модели

Ако някога сте чували за термините „GPT“, „ChatGPT“ или „езикови модели“, но не сте сигурни какво точно означават, сте на правилното място. В тази статия ще разгледаме подробно тези термини, като започнем с общ преглед на езиковите модели и завършим с детайлна дискусия за GPT и ChatGPT.

Езиковите модели (Large Language Models – LLMs)

Езиковите модели, или по-точно големите езикови модели (Large Language Models – LLMs), са AI модели, обучени върху огромни количества информация от интернет, включително уебсайтове, книги, новини и други.

GPT-3 и GPT-4 са най-новите модели, разработени от OpenAI. Тези модели са способни да генерират текст, подобен на човешкия, и имат широк спектър от приложения, включително превод на езици, моделиране на език и генериране на текст. В частност, GPT-4 е мулти-модел, който приема и текст, и изображения като вход и извежда текст, което го прави полезен за задачи, свързани с работни схеми и графики. ChatGPT, от друга страна, е AI чатбот, разработен от OpenAI, който е специално предназначен за разговори. Той е базиран на GPT-3.5 и може да води разговори на множество теми, като предоставя точни и добре формулирани отговори.

Разликите между ChatGPT, GPT-3.5 и GPT-4

Въпреки че всички тези модели са LLMs (Large Language Models), те имат ясни разлики.

 • ChatGPT е базиран на GPT-3.5 с 175 милиарда параметъра и е чатбот, специално предназначен за разговори. Пуснат е през ноември 2022 г.
 • GPT-3.5 е въведен през февруари 2021 г. и също има 175 милиарда параметъра. Той служи като основа за ChatGPT.
 • GPT-4, от друга страна, се гордее с масивни 100 трилиона параметъра. Той е мулти-модел, който приема както текст, така и изображения като вход. Пуснат е през 2023 година.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е AI чатбот, разработен от OpenAI, специално създаден за разговори. Той може да се ангажира с множество теми, предоставяйки точност, сравнима с човешката, и добре формулирани отговори. Може да научите повече за ChatGPT тук.

Колко голямо е въздействието на ChatGPT?

ChatGPT предизвика голям интерес в интернет, като хиляди компании се състезават да интегрират технологията в своите съществуващи продукти и стимулираха създаването на огромен брой нови бизнеси.

ChatGPT е страшно добър. Не сме далеч от опасно силен изкуствен интелект

– Илон Мъск.

Сам Алтман, изпълнителен директор на OpenAI, каза в Twitter, че ChatGPT има повече от един милион потребители в първите пет дни след пускането му.

Според анализ на швейцарската банка UBS, ChatGPT е най-бързо развиващото се приложение на всички времена. Анализът оцени, че ChatGPT имаше 100 милиона активни потребители през януари, само два месеца след пускането си. За сравнение, TikTok се нуждаеше от девет месеца, за да достигне 100 милиона потребители.

GPT-4: Най-новото поколение езикови модели

GPT-4 е най-новата версия на системите за езикови модели на OpenAI и е значително по-напреднал от предшественика си GPT-3.5. GPT-4 е мулти-модел, който приема както текст така и, изображения като вход (изображенията все още не са налични за потребителите). Това може да бъде особено полезно в задачи, където се изисква да се работи с различни видове информация. За разлика от предишните модели, GPT-4 се обучава върху още по-голямо количество текст и има значително по-голям брой параметри, което позволява на модела да има голямо разнообразие от знания и да разпознава по-тънки нюанси в езика.

GPT-4 може да бъде използван в широк спектър от приложения, включително автоматично създаване на съдържание, създаване на автоматизирани сценарии, разработване на игри, обучение на AI асистенти и много други. Неговите възможности за използване на текст и изображения като входни данни му дават потенциал да промени начина, по който AI възприема и обработва информацията.

Колко струва използването на ChatGPT и как да получите достъп?

ChatGPT е безплатен за използване, без значение за какво го използвате, включително писане, кодиране или друго. За да получите достъп до ChatGPT просто посетете chat.openai.com и създайте акаунт в OpenAI.

Има опция за абонамент (ChatGPT Plus), който е на стойност от $20 на месец. Платеният абонамент гарантира допълнителни привилегии, като достъп дори при пълен капацитет и опция за използването на най-новия модел GPT-4, който има достъп до интернет и плъгини. Имайте предвид че GPT-4 за момента има лимит от 25 съобщения на всеки 3 часа, но пък Chat GPT 3.5 няма подобни ограничения и може да се използва без лимит на съобщенията.

Част от приложенията на ChatGPT

 • Асистент за клиентско обслужване
 • Обучение и образовани
 • Помощник за писане
 • Интерактивно развлечение
 • Персонален асистент
 • Преводач и езикова обработка
 • Анализ на данни
 • Управление на социални медии
 • Решаване на проблеми и вземане на решения

Заключение

Безспорно, езиковите модели като GPT-3, GPT-4 и ChatGPT, откриват нови възможности в областта на изкуствения интелект. Тези иновации дават възможност за създаване на по-естествени и полезни интеракции между човека и машината.

С въвеждането на модели като GPT-4 ние навлизаме в ера, в която изкуственият интелект може да бъде интегриран в още по-широк кръг от приложения. Това отваря врати за преобразуване на различни отрасли, от образованието до бизнеса, от медицината до изкуството.

Завършвайки, трябва да отбележим, че с всяка технологична иновация носи и своите предизвикателства. Въпросите за етика, сигурност и надеждност остават от ключово значение и изискват постоянно внимание. Въпреки това, потенциалът, който моделите GPT и ChatGPT предлагат, е вълнуващ и обещаващ. Те представляват бъдещето на изкуствения интелект и вече започват да променят начина, по който взаимодействаме с технологията.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: