AI Bulgaria AI Bulgaria

IBM и ФК Севиля създават AI инструмент за откриване на следващите Меси и Роналдо

Scout Advisor

Технологичният гигант IBM и испанският футболен клуб „Севиля“ представиха днес Scout Advisor – генеративен AI инструмент, който екипът от скаути и анализатори на футболният клуба ще използва за задълбочено и базирано на данни идентифициране и оценяване на потенциални нови попълнения.

Решенията при разузнаване и закупуване на играчи в елитните спортни отбори, и особено във футбола, включват многомилионни инвестиции, дългосрочни договори и високи нива на несигурност по отношение на представянето и възвръщаемостта на инвестициите. Традиционно при набирането на играчи се разчита на комбинация от субективно човешко наблюдение и ръчен анализ на данни. Този подход обаче има няколко ограничения, тъй като отнема много време и взема под внимание само ограничен брой фактори.

Новият инструмент, който има за цел да оптимизира тези процеси и решения, е изграден на базата на IBM watsonx – платформата на IBM за изкуствен интелект и данни, насочена към бизнеса.

Горди сме, че си сътрудничим с ФК Севиля, за да използваме мощта на IBM watsonx generative AI, за да подобрим точността и ефективността на процеса на набиране на играчи

каза Ана Паула Асис, председател и генерален мениджър в IBM.

Scout Advisor използва възможностите на IBM в областта на обработката на естествен език (Natural Language Processing – NLP), за да анализира както структурирани, така и неструктурирани данни. Структурираните данни включват количествена информация, като например височина, тегло, скорост на играча, брой отбелязани голове и изиграни минути. Неструктурираните включват качествена информация, като например писмени анализи, които се съдържат в над 200 000 разузнавателни доклада.

ФК Севиля, който през 2023 г. спечели Лига Европа, е разработил набор от инструменти с изкуствен интелект, които подпомагат различни аспекти от дейността на клуба, включително анализ на мачове (AI Football), друг инструмент, наречен AiRadar, идентифицира международни таланти чрез създаване на уникални технически и тактически параметри, както и AITicketing, който изучава минали тенденции, за да прогнозира бъдещата посещаемост на мачовете.

Развълнувани сме да работим с IBM, тъй като този проект може да промени правилата за игра за ФК „Севиля“ и за цялата спортна индустрия

заяви Хосе Мария дел Нидо Караско, президент на ФК Севиля.

Екипът ни от скаути и анализатори е ангажиран с намирането на най-добрите играчи, които да подпомогнат успехите на нашия отбор, и работи неуморно за изграждането на впечатляваща база данни с доклади за играчи, а сега, с подкрепата на IBM, можем да използваме този актив в пълния му потенциал.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: