AI Bulgaria AI Bulgaria

Mercedes внедрява хуманоидни роботи в своите заводи

Mercedes
Source: Apptronik

Mercedes-Benz сключи партньорство с базирания в Остин, Тексас, стартъп за роботиката – Apptronik. Целта на сътрудничеството е внедряването на иновативната серия хуманоидни роботи „Apollo“, разработена от американската компания, в производствените заводи на автомобилния гигант.

Apollo е с размери, сходни с тези на човек: висок е 1,73 м, тежи 160 кг и може да вдига товари с тегло до 55 кг. Той е разработен за съвместна работа с хора в индустриална среда, споделят от компанията. Освен това изчислителната мощ на Apollo дава възможност на водещи компании в областта на изкуствения интелект да разработват и интегрират свои собствени приложения, допълващи първоначалните функции, заложени от компанията.

От Apptronik посочват, че Mercedes проучва различни възможности за използването на хуманоидните роботи в своите производствени операции. Сред евентуалните приложения са извършване на инспекции и доставка на компоненти до служителите на производствените линии, както и изпълнение на различни повтарящи се и опасни задачи.

Накратко, автомобилният гигант търси варианти за автоматизиране на физически трудни, повтарящи се и скучни задачи, за които все по-трудно се намират надеждни служители.

За да произвеждаме най-желаните автомобили, ние непрекъснато развиваме бъдещето на автомобилното производство

заяви Йорг Бурцер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz Group AG.

Напредъкът в роботиката и изкуствения интелект откриват нови възможности за нас.

Конкурентът на Mercedes – BMW, също проучва възможностите за употреба на хуманоидни роботи в своите заводи. По-рано тази година те обявиха партньорство с Figure – американски стартъп, разработващ хуманоидни роботи, който е финансиран с милиони от Джеф Безос, Nvidia, OpenAI, Microsoft и други. Първоначално хуманоидните роботи на Figure ще бъдат внедрени в единственият производствен завод на BMW в САЩ, който се намира в Спартанбърг, Южна Каролина.

Същите тези роботи, използвани от BMW, освен че могат да извършват различни действия, отскоро могат и да водят пълноценни разговори с хора, благодарение на технологията на OpenAI.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: