AI Bulgaria AI Bulgaria

Mercedes-Benz представя следващо поколение виртуален асистент

Mercedes-Benz
Image: Mercedes-Benz AG

По време на изложението CES 2024 Mercedes-Benz представи нова операционна система, наречена MB.OS и нова информационно-развлекателна система, която използва изкуствен интелект (AI), за да предложи „подобно на човешкото взаимодействие с водачите и пътниците.“

Базирана на „чип-облак“ архитектура, операционната система ще позволява актуализации на софтуера в реално време през целия жизнен цикъл на автомобила. В резултат на това собствениците на превозни средства ще могат непрекъснато да се възползват от най-новите технологични постижения. MB.OS ще има пълен достъп до всички домейни на автомобила, включително информационно-развлекателната система, автоматизираното шофиране, купето и комфорта, управлението и зареждането.

Операционната система ще дебютира в производствената серия на Concept CLA-Class. Ново поколение автомобили на Mercedes-Benz, представящо визията на компанията за бъдещето на електрическите автомобили.

Съобщава се, че MB.OS ще включва подобрен MBUX виртуален асистент, който ще предлага „диалог, максимално близък до човешкия, използвайки генеративен изкуствен интелект и проактивна интелигентност.“ MBUX се смята от мнозина за един от най-успешните гласови асистенти. Той беше представен за първи път през 2018 г. и означава „Mercedes-Benz User Experience“.

От Mercedes-Benz твърдят, че подобреният виртуалният асистент ще може да предлага „полезни предложения въз основа на научено поведение и контекст на ситуацията„. Това включва четене на новини сутрин и управление на функцията за масаж на седалките според предпочитанията на водача в края на работния ден. Ако пък шофьорът е гладен, автомобилът може дори да поръча храна. Тези процеси също могат да бъдат и автоматизирани.

Image: Mercedes-Benz AG

Освен това се посочва, че асистентът ще има четири „личностни характеристики,“ сред които естествена, прогнозна, лична и съпричастна. Тези черти ще позволят на виртуалния асистент да възпроизвежда разговор, подобен на разговор с приятел. Системата дори може да задава свои собствени „интелигентни въпроси“ и да търси разяснения.

Утрешното потребителско изживяване на Mercedes-Benz ще бъде свръхперсонализирано. С помощта на генеративен изкуствен интелект нашият виртуален асистент MBUX внася повече доверие и съпричастност в отношенията между автомобила и водача. Благодарение на нашата архитектура MB.OS, която е базира на наchip-to-cloud, бъдещите ни автомобили ще предоставят на клиентите точно това, от което се нуждаят, когато имат нужда

– казва Магнус Остберг, главен софтуерен директор, Mercedes-Benz AG, в блог пост по темата.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: