AI Bulgaria AI Bulgaria

Meta пусна своя най-голям AI модел за разработчици

Code Llama 70B

Meta пусна Code Llama 70B – голям езиков модел за разработчици и програмисти.

Създаден на базата на Llama 2, Code Llama ще помага при създаването на код и отстраняването на грешки във вече написан такъв.

Meta го описва като „най-големия и най-ефективен модел досега, способен да обработва много повече заявки от предишни версии“.

Code Llama 70B може да пише код на различни програмни езици, като например Python, C++, Java и PHP, от указания на естествен език или съществуващи фрагменти от код.

Моделът има впечатляващите 70 милиарда параметъра, което го прави един от най-големите отворени AI модели. Той е обучен на 500 милиарда токена код и има контекстен прозорец от 100 000 токена.

Моделите Code Llama стартираха през август миналата година и са безплатни както за изследователска, така и за търговска употреба. Първоначално Meta пусна моделите със 7, 13 и 34 милиарда параметъра.

От днес най-големият модел е достъпен за изтегляне с лиценз от Meta AI, а повече информация и документация можете да намерите в GitHub и Hugging Face.

Компанията също така публикува документация и уроци за това как да се използват и настройват моделите за различни цели и езици.

Освен това, може да изпробвате Code Llama на Perplexity Labs, тестова среда за отворени модели, където вече е наличен и Code Llama 70B.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: