AI Bulgaria AI Bulgaria

Microsoft Build 2023: Фокусът е върху изкуствения интелект

Microsoft Build

Microsoft Build 2023, престижното годишно събитие на корпорацията, беше открито на 23 май 2023 г., като акцентът беше поставен върху последните иновации, насочени към разработчиците и крайните потребители. В основата на дискусиите стоеше изкуственият интелект (AI).

Ние иновираме в мащаб, какъвто никога досега не сме виждали. Всичко е свързано. Всичко е лесно за използване.

– подчерта Сатия Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Иновации, задвижвани от изкуствения интелект

По време на конференцията бяха представени множество нововъведения и функционалности в областта на изкуствения интелект, целящи да спомогнат за постигането на тези амбициозни цели. Със своите иновации, компанията цели да засилва своето водещо положение в AI сферата, предизвиквайки конкурентите си с уникални решения и инструменти.

Цитирайки Стив Джобс, Надела изрази вярата си, че компютърите увеличават потенциала на човешкия ум. „С появата на ChatGPT, този потенциал се е променил от ‘велосипед’ на ‘парен двигател’,“ добави той.

Сатия Надела подчерта значението на интеграцията между ChatGPT и Bing.

ChatGPT е най-бързо разрастващото се потребителско приложение, което сме виждали, и такава интеграция е ключова функция

– сподели той.

Тази интеграция осигурява, че информацията е актуална и базирана на данни от Bing, предоставяйки на потребителите надежден и интелигентен помощник. Новата функция ще бъде налична в ChatGPT+ и скоро ще бъде достъпна и за безплатните версии.

Windows Copilot

По време на Microsoft Build 2023 бяха представени множество иновации, но едно от най-забележителните нововъведения беше Windows Copilot асистент, който се интегрира перфектно в операционната система Windows. Този асистент функционира като личен цифров помощник, който може да търси в интернет, да управлява задачи от името на потребителя и да взаимодейства безпрепятствено с различни приложения.

AI Плъгини за Microsoft 365

Microsoft представи и AI плъгини за Microsoft 365 Copilot, които ще предоставят на разработчиците повече свобода да интегрират и адаптират собствените си приложения и услуги. Тези плъгини ще обогатяват функционалността на AI, давайки на системите безпрецедентен достъп до API на различни приложения и платформи.

Така разработчиците ще получат уникална възможност да разширяват функционалността на Copilot, като създават модули, които могат да функционират в разнообразни среди, интегрирайки се с ключови инструменти като ChatGPT, Bing, Dynamics 365.

Edge Workspaces

Също така, Microsoft анонсира Edge Workspaces, нова функционалност за браузъра Edge, която, използвайки AI, организира и групира табовете в работни пространства спрямо тяхното съдържание. Edge Workspaces е разработен да помага на потребителите да бъдат организирани и концентрирани, като създава работни пространства с табове, свързани с конкретен проект или задача.

Освен това, компанията интегрира 365 Copilot в своя браузър Edge. Инструментът ще бъде позициониран в страничната лента и ще може да се използва при работа в приложенията на Microsoft 365 като Outlook, Word, Excel и др.

Microsoft Fabric – Новата ера на анализ на данни

Сатия Надела обяви и стартирането на Microsoft Fabric, описвайки го като „най-амбициозния проект в областта на данните от времето на лансирането на SQL Server“. Fabric е иновативен продукт, който обединява съхранение и изчисления. Това предоставя унифицирана платформа за анализ на данни, създавайки нови възможности за бизнес и разработчици.

Този иновативен подход може да дефинира бъдещите AI приложения заключи Надела.

– заключи Надела.

ChatGPT ще използва търсачката на Bing

След инвестицията от няколко милиарда долара в OpenAI, Microsoft успява да интегрира Bing като основна търсачка за потребителите на ChatGPT Plus. Освен това, информация сочи, че скоро Bing ще поддържа плъгини от Expedia, Instacart, Kayak, Klarna, Redfin, TripAdvisor, Zillow и други компании.

AI подобрения за Windows Terminal

Windows Terminal ще получи AI управляем чатбот чрез интеграция с GitHub Copilot. Разработчиците могат да използват чатбота директно в Terminal, за да извършват различни действия, получават препоръки за код и обяснения за грешки.

AI медийно разпознаване за Bing Image Creator

В рамките на Microsoft Build 2023 беше представено и AI медийно разпознаване, което ще бъде интегрирано в Bing Image Creator. С помощта на AI медийното разпознаване, Bing Image Creator ще бъде в състояние да идентифицира обекти и сцени в изображенията, предлагайки адекватни етикети и описания.

Заключение

Новите разработки, представени от Microsoft, подчертават амбициите на компанията да се утвърди като лидер в софтуерната индустрия. С включването на изкуствен интелект в различни продукти, Microsoft демонстрира своя ангажимент към иновации и по-голяма стойност за потребителите. В заключение на конференцията, Сатя Надела изрази визията си:

Ние сме тук, за да помогнем на всеки човек и всяка организация на планетата да постигнат повече, намираме в началото на нова ера на изкуствения интелект.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: