AI Bulgaria AI Bulgaria

Mistral AI пусна нов голям езиков модел и сключи партньорство с Microsoft

Mistral AI
Mistral AI

Днес, 26 февруари, френският стартъп за изкуствен интелект (AI) Mistral AI, който е един от лидерите в областта, пусна своя „последен и най-усъвършенстван езиков модел“.

Наречен Mistral Large, моделът е създаден с амбицията да се конкурира с тези от най-висок клас като GPT-4, Claude 2 и Google Gemini. За разлика от предишните разработки на компанията, новият модел не е с отворен код.

В допълнение към Mistral Large, стартъпът пусна и своя собствена алтернатива на ChatGPT, наречена Le Chat. Всеки може да се регистрира и да изпробва чатботът безплатно на chat.mistral.ai. Следва да отбележим, че Le Chat няма достъп до интернет.

Mistral AI Le Chat
Le Chat

Mistral Large постига високи резултати при често използвани тестове, което го прави вторият по възможности модел в света, достъпен чрез API (след GPT-4)

– споделят от компанията в блог пост.

Mistral Large
Source: Mistral

Моделът демонстрира отлични способности както при разсъждения, така и при кодиране и математически задачи, а контекстният му прозорец от 32 хил. токена му позволява да извлича информация от големи документи.

Mistral AI
Source: Mistral AI

„Моделът се справя свободно с английски, френски, испански, немски и италиански език, разбирайки отлично граматиката и културния контекст“, посочват от компанията. Той не се ограничава само до посочените езици, Mistral Large се справя добре и с българския език.

Le Chat
Le Chat

Освен Mistral Large и чат платформата, компанията пуска и нов по-малък модел – Mistral Small, който е оптимизиран по отношение на на латентност и цена. Според компанията Mistral Small превъзхожда предишният модел Mixtral 8x7B.

Успоредно с представянето на новите модели, Mistral, която досега беше оценявана на около 2 милиарда евро, обяви и ново многогодишно партньорство с Microsoft. В резултат на сделката отворените и комерсиалните езикови модели на френската компания ще бъдат налични на платформата Azure AI на Microsoft. По този начин Mistral става втората компания след OpenAI, която предлага търговски AI модели в Azure.

Mistral AI Microsoft
Source: Microsoft

Това е важен етап за нас, тъй като несравнимата производителност на този многоезичен модел ще продължи да разширява възможностите на съвременния изкуствен интелект

– заяви в прессъобщение Артур Менш, съосновател и главен изпълнителен директор на Mistral AI.

Горди сме да обявим наличието на Mistral Large в Azure AI. Доверието на Microsoft в нашия модел е стъпка напред в нашето пътуване към поставяне на съвременния изкуствен интелект в ръцете на всички.

Освен че ще бъде предлаган в Azure AI на Microsoft, Mistral Large ще бъде достъпен и чрез инфраструктурата на компанията, която се хоства в Европа.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: