AI Bulgaria AI Bulgaria

New York Times заведе дело срещу OpenAI и Microsoft

New York Times

Вестник New York Times заведе федерално дело срещу гигантите в областта на изкуствения интелект (AI) OpenAI и Microsoft, обвинявайки ги в неправомерно използване на техни статии за обучение на AI модели.

В иска, подаден в сряда, 27 декември, във федералния съд в Манхатън, Times твърдят, че OpenAI и Microsoft развиват технологията си, като „незаконно използват труда им за създаване на продукти с изкуствен интелект, които се конкурират с тях“ и „заплашват способността на вестника да предоставя тази услуга„.

Според Times OpenAI и Microsoft незаконно са използвали милиони техни статии, за да подобрят генеративните модели на изкуствен интелект, като чатбота ChatGPT на OpenAI и асистента Copilot на Microsoft. От новинарското издание твърдят, че това нерегламентирано използване на материали не само нарушава законите за авторското право, но и подкопава огромната стойност, която предлага тяхната журналистика. 172-годишният вестник иска обезщетение, което според тях възлиза на „милиарди долари“. Освен това настоява компаниите да унищожат моделите и учебните набори, които включват техните материали.

Моделите на изкуствения интелект, на които са базирани ChatGPT и Copilot на Microsoft (бившия Bing), са обучавани в продължение на години върху съдържание, достъпно в интернет, като се предполага, че то е справедливо да бъде използвано без нужда от компенсация. Аргументът на OpenAI и Microsoft е, че обучението на тези модели е трансформиращо и обществено полезно.

Няма нищо „трансформиращо“ в това да се използва съдържанието на The Times без заплащане с цел създаване на продукти, които заместват The Times и му отнемат аудиторията

– посочва изданието в жалбата си.

Тъй като резултатите от генеративните AI моделите на ответниците се конкурират с входните данни, използвани за тяхното обучение, и ги имитират в голяма степен, копирането на произведения на Times за тази цел не е справедливо използване.

New York Times се присъединява към нарастващия списък от лица и издатели, които се опитват да спрат гигантите на изкуствения интелект да използват материали, защитени с авторски права.

По-рано тази година авторът на „Игра на троновеДжордж Р. Р. Мартин и други писатели подадоха колективен иск срещу OpenAI, обвинявайки стартъпа, че нарушава авторските им права, за да обучава ChatGPT.

Според друг анализ от тази година близо 200 000 книги от различни жанрове са били използвани за обучение на AI системи.

През юни над 15 000 писатели подписаха отворено писмо до изпълнителните директори на OpenAI, Google, Microsoft, Meta, IBM и други разработчици на изкуствен интелект, в което ги обвиняват в експлоатация при създаването на чатботове, които „имитират и регенерират“ техния език, стил и идеи.

В отговор на тези обвинения някои разработчици на изкуствен интелект твърдят, че моделите им се обучават на огромен набор от онлайн информация, а не само на материали, защитени с авторски права. Те също така посочват, че моделите са предназначени за генериране на ново съдържание, а не за дословно възпроизвеждане на съществуващо такова.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: