AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI назначи нов изпълнителен директор

Емет Шиър
Емет Шиър

През последните дни OpenAI претърпя значителни промени в ръководството си. В петък, бордът на OpenAI изненадващо уволни изпълнителния директор Сам Алтман, цитирайки липса на прозрачност в комуникацията с борда. За временен изпълнителен директор беше назначена Мира Мурати, която е технически директор на компанията.

Това решение предизвика шок сред мнозина, включително сред ключови инвеститори на OpenAI като Microsoft, с които не са били проведени предварителни консултации. В отговор главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и инвеститори като Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital настояха за преназначаването на Сам Алтман. След преговори през уикенда Алтман реши да не се връща в компанията.

Вместо това, бордът на OpenAI назначи Емет Шиър за главен изпълнителен директор на компанията. Шиър е съосновател и бивш изпълнителен директор на стрийминг платформата Twitch, където служи от 2011 до март 2022 г. Под неговото ръководство, Twitch се превърна в доминираща платформа за стрийминг на видео игри и център на гейминг културата, като през през 2014 г. беше да бъде придобита от Amazon за 970 милиона долара. Въпреки че внася значителен опит, Шиър е изправен пред непосредствени предизвикателства, свързани с вътрешни конфликти, потенциални напускания на служители и разногласия между ключови инвеститори.

Междувременно двамата съоснователи на OpenAI, Сам Алтман и Грег Брокман, ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов екип за развитие на научните изследвания в областта на изкуствения интелект. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела потвърди новината, като заяви:

Очакваме с нетърпение да им предоставим ресурсите, от които се нуждаят, за да успеят.

Промените в ръководството са отражение на нарастващото напрежение по отношение на посоката на развитие на OpenAI. Имаше опасения, че Алтман насочва компанията към комерсиализация и печалба за сметка на изследователската мисия на OpenAI. Според източници, с напускането на Алтман управителният съвет на OpenAI се опитва да преориентира организацията към разработване на безопасен и полезен изкуствен интелект.

Дори се появиха спекулации, че главният учен на OpenAI Иля Суцкевер и неговият екип може би са постигнали изкуствен общ интелект (Artificial General Inelligence, AGI) и това ги е „изплашило“. Вследствие на това искат да продължат с по-безопасен подход.

Илон Мъск също изрази загриженост в Х:

Много се притеснявам. Иля има добра морална основа и не търси власт. Той нямаше да предприеме такива драстични действия, освен ако не смяташе, че това е абсолютно необходимо.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: