AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI създава нов екип, наречен “Superalignment”, за контрол над суперинтелигентен AI

superalignment

В света на изкуствения интелект (AI), понятието „суперинтелигентност“ събужда възхищение, страх и множество въпроси. OpenAI, организацията на челно място в областта на AI, обяви създаването на нов екип, наречен ‘Superalignment’, който си е поставил амбициозната задача да ориентира и контролира развитието на супер-интелигентни AI системи. Стремежът е те да бъдат в синхрон с човешките цели и да работят в полза на обществото, вместо да представляват заплаха за него.

Суперинтелигентността ще бъде най-трансформативната технология, създавана някога, и би могла да ни помогне в решаването на множество световни проблеми. Въпреки това, тя носи и изключително високи рискове, които включват потенциалното ослабване и дори изчезване на човечеството

– съобщават OpenAI в блог пост.

Нуждаем се от нови технически решения, за да насочваме и контролираме AI системи, които са значително по-интелигентни от нас. Новият ни екип „Superalignment“ има за цел да реши този проблем в рамките на 4 години, като отделяме 20% от моментната ни изчислителна мощ за решаването на този проблем.

Макар суперинтелигентността да изглежда далечна в момента, смятаме, че тя може да се появи още през това десетилетие. В момента нямаме решение за управлението и контрола на потенциално суперинтелигентен AI

– споделят от OpenAI.

Екипа „Superalignment“

Екипът „Superalignment“, воден от Иля Сутскевер и Ян Лайке, ще се фокусира върху научни и технически предизвикателства, свързани с управлението и контрола на AI системи, които са значително по-интелигентни от нас. OpenAI е ангажирана да набере нови изследователи, които да се присъединят към това амбициозно начинание.

Сегашните ни методи за „alignment“ на изкуствения интелект (AI) се базират на способността на човека да проверява и управлява AI системите. Но възможността ни да продължаваме с това ще бъде ограничена, когато AI системите станат значително по-интелигентни от нас. Сегашните техники за контрол над супер-интелигентни системи, не са достъчни. Ние се нуждаем от нови научни открития.

– предупреждават, Иля Сутскевер и Ян Лайке.

Терминът „alignment“ в контекста на изкуствения интелект (AI) се отнася до разработването на AI системи, които следват човешките намерения и цели и действат в полза на хората, вместо да представляват заплаха за тях.

Кои са Иля Суцкевер и Ян Лайке? Архитектите на ChatGPT

Иля Суцкевер е роден в Русия, но в ранните си години живее в Израел, и след това в Канада. Той е известен със своя значителен принос в областта на дълбокото обучение. Суцкевер е един от съоснователите на OpenAI и заема поста Главен научен работник. Той завършва своя докторатска степен по компютърни науки в Университета на Торонто, където работи под менторството на Джефри Хинтън, “бащата на изкуствения интелект“. Суцкевер, заедно с Алекс Кризевски и Хинтън, стоят зад създаването на AlexNet – конволюционна невронна мрежа.

Ян Лайке е научен изследовател в OpenAI, където води отдел „Alignment“ и се занимава с проблема на изкуствения интелект и човешките ценности. Преди да се присъедини към OpenAI, Лайке e работил като научен изследовател в DeepMind и научен сътрудник в Института за бъдеще на човечеството, където изследва възможностите за управление на глобалния риск от изкуствен интелект.

Бъдещи цели и предизвикатества пред OpenAI

Сутскевер и неговият екип продължават досегашните си излседвания върху подобряването на безопасността на текущите GPT модели и намаляване рискове като злоупотреба, икономическо разстройство, дезинформация, предразсъдъци и дискриминация, зависимост и прекомерна употреба.

Новият ни екип ще се фокусира върху предизвикателствата, свързани с проблемите при „alignment“ на супер-интелигентни AI системи. Нашата цел е да създадем безопасен и отговорен AI, който да работи за благото на хората и обществото

– споделя Сутскевер.

С тази амбициозна цел, OpenAI призовава всички изследователи в машинното обучение, които имат необходимите умения и са загрижени за бъдещето на изкуствения интелект, да се присъединят към усилията им за създаване на безопасен AI.

Заедно можем да постигнем прогрес и да решим този важен проблем. Присъединете се към нас и бъдете част от това вълнуващо начинание за бъдещето на изкуствения интелект

– ОpenAI.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, InstagramTwitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: