AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI с грандиозни анонси по време на DevDay

Алтман
Source: OpenAI

Вчера, 6 ноември, в Сан Франциско се състоя първата конференция за разработчици на OpenAI DevDay, където бяха представени серия от иновации. Сред тях се откроява новият модел GPT-4 Turbo, API асистент и допълнителни мултимодални API’s. Освен това, ChatGPT и GPT-4 са актуализирани с информация до април 2023 г.

Може би най – интересното нововъведение е създаването на персонализирани мултимодални GPT версии, без нуждата от кодиране, а само чрез използването на естествен език. Или с други думи, платформата дава възможност на потребителите да създават свои собствени GPT-та, адаптирани за различни цели, като търсене в интернет, създаване на изображения, анализ на данни и др. Освен това, OpenAI подготвя стартирането на GPT Store – платформа за споделяне и търговия с GPT модели, тоест всеки ще може да печели от създадените от него GPT-та. Представете си го като Аpp Store или Google Play за чатботове.

След анонса на GPT-тата мисля, че ставаме свидетели на ново (все още малко примитивно) ниво на абстракция в компютрите. Ще има много повече разработчици и много повече GPT-та. GPT-та, които могат да четат, пишат, чуват, говорят, виждат, рисуват, мислят, използват съществуващите изчислителни технологии като инструменти, стават експерти във фокусирани области, правят справки с потребителски данни, предприемат действия в цифровия свят, говорят или действат по персонализиран начин и си съдействат съвместно. Затегнете коланите

– коментира Андрей Карпати, бивш директор на AI в Tesla и изследовател в OpenAI.

GPT-4 Turbo и Мултимодални възможности

OpenAI представиха и GPT-4 Turbo, усъвършенствана версия на GPT-4, която може да обработва значително по-голям обем информация с контекстен прозорец, обхващащ 128 000 токена, което приблизително се равнява на над 300 страници текст.

„Токен” в този контекст означава най-малката единица информация, която моделът може да обработва, като например дума или част от дума. За сравнение, ChatGPT обработва около 8000 токена.

Така например, със своята способност да обработва до 128 000 токена, GPT-4 Turbo ще може да създаде или да анализира цял филмов сценарий наведнъж.

Мултимодални възможности:

От OpenAI зарадваха разработчиците с мултимодални възможности, които със сигурност ще трансформират разработката на бъдещи приложения, мултимодални чатботове и агенти.

  • Като допълнение, API-то на GPT-4 Turbo поддържа и обработка на изображения
  • Генератора на изображения DALL-E 3 вече може да бъдат интегрирани в приложения чрез API.
  • Нов API за Текст-към-реч (TTS), който предлага различни гласове с реалистично звучене.

Като също така са намалени цените на всички API-та.

Компанията представи и API асистент, който ще позволява на разработчиците да създават асистенти с изкуствен интелект в собствените си приложения. Тези асистенти могат да имат конкретни инструкции, да използват външни знания и да извикват генеративни модели и инструменти на OpenAI за изпълнение на задачи.

И накрая, OpenAI стартира услугата Copyright Shield, която има за цел да поеме правните разходи на своите клиенти при съдебни спорове, свързани с интелектуална собственост от творби, създадени чрез инструментите на компанията. Тази защита е специално предназначена за клиенти, използващи „общодостъпните“ функции за разработчиците на платформата на OpenAI, както и за бизнес потребителите на ChatGPT Enterprise.

За да научите за всички анонси от DevDay, изледайте видеото отдолу или посетете: https://openai.com/blog

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: