AI Bulgaria AI Bulgaria

OpenAI уволни Сам Алтман

Сам Алтман
От ляво надясно: Мира Мурати, Сам Алтман, Грег Брокман, Иля Суцкевер

В шокираща публикация, Бордът на директорите на OpenAI обяви, че е уволнил главният изпълнителен директор и съосновател Сам Алтман. Това вероятно е най-голямата драма в света на технологиите след миналогодишното придобиване на Twitter от Елон Мъск и може би най-драматичното отстраняване на съосновател след изгонването на Стив Джобс от Apple през 1985 г.

Официалното съобщение на компанията гласи:

OpenAI е целенасочено структурирана така, че да изпълнява нашата мисия: да гарантира, че изкуственият интелект е от полза за цялото човечество. Бордът на директорите остава напълно ангажиран с тази мисия. Благодарни сме на Сам за многобройните му заслуги за основаването и развитието на OpenAI. В същото време смятаме, че е необходимо ново ръководство, за да продължим напред.

Главният технически директор Мира Мурати ще поеме временно длъжността на главен изпълнителен директор, а компанията ще търси постоянен наследник за тази позиция.

Сам Алтман, от своя страна, изрази своята благодарност за времето прекарано в OpenAI.

Много ми хареса престоят в OpenAI. Той беше трансформиращ за мен, а надявам се и за света.

Само няколко часа след това, Грег Брокман, още един основател на OpenAI, обяви в X/Twitter, че също напуска. Брокман сподели, че както той, така и Сам Алтман са били шокирани и огорчени от действията на борда. В своето съобщение, той разкри, че Иля Суцкевер, съосновател на компанията и член на борда, е съобщил на Алтман, че той е уволнен и че новината ще бъде обявена много скоро.

След напускането на Алтман и Брокман, останалите членове на управителния съвет на OpenAI включват: главния учен на компанията Иля Суцкевер, изпълнителния директор на Quora Адам Д’Анджело, Таша Маколи, бивш главен изпълнителен директор на GeoSim Systems, и Хелън Тонър, директор по стратегиите в Центъра за сигурност и нови технологии към Университета Джорджтаун.

Съществуват много неизяснени въпроси относно точните причини за уволнението на Алтман и какво означава това за бъдещата посока и ръководството на OpenAI.

Има спекулации, че уволнението е организирано от Иля Суцкевер заради разногласия относно скоростта и безопасността на внедряването на технологиите на OpenAI. Суцкевер е предпочитал по-бавен и предпазлив подход.

По повод на тези събития, главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, заяви в публикация, че компанията остава ангажирана с OpenAI и подкрепя Мира Мурати и нейния екип.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: