AI Bulgaria AI Bulgaria

PharVision Capital: AI за превъзходство на финансовите пазари

PharVision Capital е систематичен хедж фонд, основан в Чикаго през 2020 г. от двама амбициозни български предприемачи – Благо Байчев и Филип Арнаудов. Със седалище в Бока Ратон, Флорида и стратегически офис в София, те имат за цел да се превърнат в най-успешния квантов хедж фонд в света.

Главният инвестиционен директор Благо Байчев е възпитаник на колежа „Лафайет“ в Ийстън, Пенсилвания, където завършва математика и икономика с отличие. Той започва своята професионална кариера в отдела за алгоритмична търговия на „Morgan Stanley“ на Уолстрийт и, след това, продължава своето развитие в Citadel в Чикаго, където придобива богат опит от самия Кен Грифин.

Научих доста за пазарите и хедж фонд бизнеса, което беше от съществено значение за моята кариера

– споделя Благо за своите години в Citadel.

Филип Арнаудов, заемащ поста главен финансов директор в PharVision Capital, има двадесетгодишен предприемачески опит в секторите на логистиката и недвижимите имоти и образование в сферата на бизнес администрацията и финансите, придобито в Илинойския технологичен институт.

Управлението на моите предприятия ежедневно ме поставяше пред сложни финансови въпроси, които са ключови за финансовия ми успех

– oтбелязва Филип.

Обединявайки своите знания и страст към финансите, Байчев и Арнаудов полагат основите на PharVision Capital.

Фондът се основава на систематично или т.нар. „квантово“ инвестиране, при което се използват математически модели и алгоритми за анализ на големи обеми информация. Възходът на този подход е пряко свързан с експоненциалното нарастване на данните и изчислителната мощ през последните десетилетия.

Отначало започнахме с личен капитал, а по-късно привлякохме и външни институционални инвеститори

– споделят основателите.

Като в момента управляват портфолио на стойност близо 500 милиона долара, което, по думите им, е „само около 10% от целта, която сме набелязали за близките 1-2 години„.

Намерението ни е да продължим да разрастваме фонда до мултимилиарден портфейл.

Работейки усърдно за достигането на тези цели, компанията използва най-съвременни технологии, по-специално машинно обучение (ML) и изкуствен интелект (AI), за да открива пазарни тенденции и зависимости, като паралелно с това съчетава и знания от финансите, математиката, статистиката и софтуерното инжeнерство.

Основното предизвикателство, което постоянно се опитваме да разрешим, е прогнозирането на относителните ценови движения на публично търгувани финансови активи. За целта използваме огромно количество данни, от които извличаме сигнали чрез статистика и изкуствен интелект

– споделя Благо Байчев.

С други думи, учим компютъра да разпознава пазарни зависимости, които са невидими за човешкото око

– добавя той.

Кариерно развитие в България

Компанията е отдадена на мисията да пренесе американския дух на иновации и просперитет и у нас.

Поехме ангажимент да създадем възможност за постигане на американската мечта в България

– заявяват съоснователите.

PharVision активно търси талантливи професионалисти за своя офис в София, като предлага възможности за кариерно развитие, които са в унисон с динамичния и иновативен характер на световния финансов пазар.

Младите таланти и техният стремеж, амбиция и енергия ще бъдат ключов елемент от формулата за успех на нашия екип

– споделят от компанията.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: