AI Bulgaria AI Bulgaria

Spotify и OpenAI представят AI превод на подкасти

Spotify
Spotify

По-рано тази година Spotify пусна своя DJ с изкуствен интелект. Сега гигантът в областта на стрийминга изпробва функция, която превежда подкасти, записани на английски, на други езици, като запазва оригиналния глас, и резултатите са наистина невероятни. Инструментът е един от първите, които работят с новата технология за генериране на глас на Open AI.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек сподели в X:

Подкастъри – какво би станало, ако ви кажа, че можете да предложите подкаста си на всеки слушател по света, на неговия местен език, но все пак да запазите собствения си глас?

Това е пилотният проект, който стартираме

Нарича се Voice Translation (превод на глас) и с помощта на изкуствен интелект превежда епизоди на подкасти на други езици, като всичко това става с гласа на подкаста. Това е доста лудо.

Тази иновация обещава голямо разнообразие в аудио съдържанието и обширен достъп до информация за потребителите от различни култури и езикови групи.

Първи тестове с известни подкастъри

В момента, компанията си партнира с няколко подкастъри, за да преведе техните англоезични епизоди на испански език, а през следващите седмици планира да пусне преводи на френски и немски език. Първоначалната партида от епизоди ще дойде от някои големи имена, включително Дакс Шепърд, Моника Падман, Лекс Фридман, Бил Симънс и Стивън Бартлет.

Като използва гласа на автора, преводът на глас дава възможност на слушателите по целия свят да откриват и да се вдъхновяват от нови подкастъри по по-автентичен начин от всякога

Вярваме, че обмисленият подход към изкуствения интелект може да помогне за изграждането на по-дълбоки връзки между слушателите и творците – ключов компонент от мисията на Spotify да отключи потенциала на човешкото творчество

– споделя Зиад Султан, вицепрезидент на отдел “Персонализация” в Spotify .

За да получите достъп до всички налични гласови преводи с изкуствен интелект, отидете на страницата „Spotify’s Voice Translations„, като не е необходимо да имате Premium абонамент.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: