AI Bulgaria AI Bulgaria

StableLM: Новият чатбот от StabilityAI

StableLM

Нов претендент за титлата на ChatGPT е на хоризонта, и той идва от компанията, позната ни с популярния генератор на AI изображения – Stable Diffusion. StabilityAI представя своя open-source чатбот, наречен StableLM, с амбицията да демократизира достъпа до напреднали езикови модели.

Аналогично на начина, по който Stable Diffusion предлага достъпен генератор на изображения, който може да бъде модифициран от разработчици на трети страни, StableLM предоставя същият тип свободно и отворено решение, но във формата на AI чатбот, достъпен за всеки.

Stability AI вече пусна алфа версията на StableLM. Това е първият от поредица модели, като началната версия е налична с 3 милиарда и 7 милиарда параметри, а по-големи версии с 15 милиарда до 65 милиарда параметри се очакват в близкото бъдеще.

Благодарение на обучение с новия експериментален набор от данни от EleutherAI, наречен „The Pile„, StableLM се представя с впечатляваща ефективност в провеждането на разговори и генерирането на код. Stability AI подчертава, че този набор от данни съдържа 1.5 трилиона токена, което е три пъти повече от токените, използвани за обучение на голяма част от съществуващите AI модели.

Как да се възползвате от StableLM?

Още днес можете да инсталирате и използвате алфа версията на StableLM, като следвате инструкциите в GitHub хранилището, които са с подробности за работата му на компютър с ограничени GPU възможности. Най-простият начин да опитате чат ботa на StabilityAI е като посетите демо страницата на Hugging Face.

Според Stability AI, StableLM е способен да генерира както текст, така и код, което го прави подходящ за множество приложения. Въпреки че Stability AI не сподели подробности за новите модели, те твърдят, че постигат „изненадващо висока“ ефективност с правилно обучение.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: