AI Bulgaria AI Bulgaria

Бъдещето на AI според „Кръстникът на изкуствения интелект“

Хинтън
Джефри Хинтън

Проф. Джефри Хинтън, един от най-уважаваните и признати изследователи в областта на изкуствения интелект, представи своята визия за бъдещето на технологията в интервю за „CBS 60 минути„.

Джефри Хинтън, наричан oще „Kръстникът на изкуствения интелект“, има огромен принос за развитието на AI. Още през 70-те години, той започва да се интересува от областта, като мечтае да симулира невронна мрежа на компютър, която да му позволи да разбере човешкия мозък. Той признава, че не е успял да разкрие тайните на човешкия ум, въпреки това дългогодишният му стремеж довежда до създаването на изкуствена версия, която имитира човешките когнитивни способности.

Отне ми много, много повече време, отколкото очаквах. Отне ми 50 години, преди да се получи, но в крайна сметка се получи добре

-споделя той.

През 2018 г., неговата работа е увенчана с успех, когато той заедно с колегите си проф. Ян Лекун и проф. Йошуа Бенгио получават престижната награда Тюринг. Тримата често са наричани “Кръстниците на изкуствения интелект“.

На снимката от ляво на дясно са Бенгио, Хинтън и Лекун

След десетилетие на работа за Google, проф. Джефри Хинтън реши да напусне през май тази година, като изрази сериозни опасения относно потенциалните рискове на изкуствения интелект. В момента той заема позицията на почетен професор в Университета на Торонто.

Основни моменти от интервюто

Водещият Скот Пели започва интервюто, като задава въпроса „Дали човечеството знае какво прави с развитието на изкуствения интелект?“ Отговорът на Хинтън е категоричен:

Не. Мисля, че навлизаме в период, в който за пръв път може да имаме неща, които са по-интелигентни от нас.

И докато Хинтън признава, че настоящите AI системи вероятно нямат самосъзнание, той вярва, че това е въпрос на време. Той споделя мнение, че е възможно един ден човечеството да стане втората най-интелигентна форма на живот на планетата..

За мнозина, изкуственият интелект е просто инструмент – мощен, но все пак инструмент. За Хинтън, обаче, това е нещо много повече.

Тези неща разбират. И тъй като те разбират, трябва сериозно да помислим какво ще се случи в резултат от това. А ние просто не знаем

-споделя той.

Хинтън за GPT-4

Във връзка с развитието на изкуствения интелект, по-специално GPT-4 на OpenAI, мнозина изразяват съмнение дали тези системи наистина „разбират“ информацията, която обработват. Често срещаният аргумент е: „Те просто допълват текста или предсказват следващата дума, използвайки статистика.“ В отговор на това, Хинтън казва:

Да, системите се опитват да предвидят следващата дума, но за да го направят, трябва да разбират контекста. Твърдението, че те не са интелигентни само защото предсказват следващата дума, е грешно. Изисква се изключителна интелигентност за точно предсказване.

Ползите от изкуствения интелект

Според Хинтън човечеството може да извлече огромни ползи от изкусвания интелект. Особено в областта на здравеопазването той вижда голям потенциал.

Изкуственият интелект вече се сравнява с радиолозите по отношение на анализа на медицински изображения. Освен това, AI играе ключова роля в създаването на нови лекарства. Това е област, в която изкуствения интелект изцяло ще допринесе за добро. Обичам тази област

– коментира професора.

Рисковете на изкуствения интелект

Хинтън отбелязва, че докато AI може да донесе значителни иновации в медицината и други области, съществува и опасност от злоупотреби.

Една от големите опасности е, че системите могат да започнат да пишат свой собствен код, да се модифицират и да избягат от нашия контрол

– предупреждава Хинтън.

Той подчертава, че с постоянното усложняване на AI системите, нашата способност да ги разбираме намалява.

Веднага щом стане наистина сложно, ние наистина не знаем какво се случва – не повече отколкото знаем какво се случва в нашия мозък.

Освен това, той се акцентира и за потенциални рискове от автономни военни роботи и дронове, фалшиви новини и непреднамерените пристрастия, които могат да се въведат в AI системите.

Допълнително Хинтън предупреждава, че като приема информация от различни източници, AI ще стане все по-добър в манипулирането на хора.

Бъдещето на AI

Като един от водещите учени в областта на изкуствения интелект, Хинтън подчертава значимостта на отговорния подход към развитието на технологията. Той коментира:

Възможно е да погледнем назад и да видим, че това е своеобразен повратен момент, когато човечеството е трябвало да вземе решение дали да продължи да развива тези технология или не.

Заключавайки своите мисли, той подчертава:

Не виждам път, който да гарантира безопасност. Навлизаме в период на голяма несигурност, в който срещаме предизвикателства, с които досега не сме се сблъсквали. Когато стъпваме на непозната територия, често допускаме грешки. А ние не можем да си позволим да сбъркаме с тази технология.

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

ТАГОВЕ:  
Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: