AI Bulgaria AI Bulgaria

COMPUTEX 2023: Генеративният AI според визията на NVIDIA

AI NVIDIA

На фона на глобалните технологични промени и иновации през 2023 година, сме свидетели на доминиращата роля на NVIDIA в сферата на изкуствения интелект. Компанията не само изрази своята визия за бъдещето, но и потвърди своето място като лидер в индустрията.

Акциите на технологичният гигант регистрираха страхотен ръст от 165%, достигайки пазарна капитализация от невероятните 940 милиарда долара. Този рекорден ръст е доказателство за иновациите на компанията в сектора на изкуствения интелект, които играят ключова роля в трансформацията на глобалните индустрии.

На международното изложение COMPUTEX, NVIDIA представи редица иновации в областта на системите, софтуера и услугите. Основен акцент беше поставен върху генеративния изкуствен интелект, който има потенциал да внесе промени в множество индустрии.

По време на откриването на изложението в Тайпей, Дженсън Хуанг, основател и изпълнителен директор на NVIDIA, акцентира върху платформите, които предлагат интеграция на генеративния изкуствен интелект в корпоративния сектор.

Намираме се на критичен етап в новата компютърна ера и изкуствения интелект.

– подчерта Хуанг, акцентирайки върху промените, които се случват в технологичния свят.

Говорейки почти два часа пред пълна зала от около 3,500 души, Дженсън Хуанг разгледа бързо развиващите се компютърни услуги, изкуствения интелект, софтуер и системи, които дават възможност за изграждане на нови бизнес модели.

Ерата на изкуствения интелект се движи с пълна скорост.

– Хуанг, подчертавайки значимостта на технологичните промени. Като добави:

40,000 големи компании и 15,000 стартиращи компании вече използват технологиите на NVIDIA. Само през миналата година софтуерът CUDA беше изтеглен над 25 милиона пъти.

DGX GH200: Крачка към бъдещето на корпоративния изкуствен интелект

Дженсън Хуанг представи новата звезда в портфолиото на компанията – DGX GH200, суперкомпютър, специализиран за изкуствен интелект (AI). Този модел е създаден да отговори на нуждите на компаниите, които търсят върховата производителност в областта на AI.

DGX GH200 комбинира 256 NVIDIA GH200 Grace Hopper суперчипа чрез технологията NVIDIA NVLink, предоставяйки единен GPU с безпрецедентен обем памет от 144 терабайта. Това е почти 500 пъти повече от системата NVIDIA DGX A100 320GB. Тази мощ ще позволи на специалистите да разработват сложни AI алгоритми, графични невронни мрежи и езикови модели за генеративни чат ботове.

DGX GH200 интегрира последните постижения в компютърните технологии и мрежите, отваряйки нови хоризонти за изкуствения интелект

– подчерта Хуанг.

Очаква се гигантите като Google, Meta и Microsoft да бъдат сред първите, които ще се възползват от възможностите на DGX GH200. Този суперкомпютър може да определи бъдещето на корпоративния изкуствен интелект и да послужи като отправна точка за следващото поколение инфраструктури.

DGX GH200

NVIDIA разработва свой собствен масивен AI суперкомпютър, NVIDIA Helios, който се очаква да стане оперативен към края на годината. Той ще включва четири DGX GH200 системи, свързани чрез NVIDIA Quantum-2 InfiniBand мрежово свързване, за да ускори обработката на големите AI модели.

Ускорение във всеки формат

В света на сървърните технологии, NVIDIA отново поставя стандартите високо с представянето на MGX – модулна архитектура за ускорени сървъри. Дженсън Хуанг, главата на компанията, представи MGX като модел, който ще насърчи системните производители да създават оптимизирани сървърни решения, отговарящи на изискванията на AI, HPC и NVIDIA Omniverse.

Силата на MGX идва от нейната гъвкавост. Архитектурата позволява съчетаването на различни компоненти като GPUs, CPUs, DPUs и мрежови адаптери от портфолиото на NVIDIA, както и интеграцията на x86 и Arm процесори. Всичко това се предлага с опции за въздушно или течно охлаждане.

NVIDIA MGX,

Първите играчи на пазара, които ще интегрират MGX в своите решения, са QCT и Supermicro. Те обявиха своите модели на изложението COMPUTEX, като системата на Supermicro ще използва процесора Grace, докато моделът на QCT ще се базира на Grace Hopper.

5G/6G изисква Grace Hopper

Хуанг подчерта, че NVIDIA играе ключова роля в определянето на бъдещите стандарти за 5G и 6G безжични комуникации и видеотехнологии. В рамките на презентацията беше показано как изкуственият интелект, базиран на чипа Grace Hopper, има потенциала да превърне традиционните 2D видеоразговори в убедителни 3D изображения, което усилва усещането за присъствие.

С оглед на бъдещите иновации, Хуанг сподели партньорството на NVIDIA с телекомуникационния лидер SoftBank. Целта е създаването на мрежа от дата центрове на територията на Япония, които да предлагат 5G услуги и приложения, базирани на генеративен изкуствен интелект, чрез една обединена облачна платформа.

С тази инфраструктура, SoftBank ще проведе изследвания на различни приложения в сферата на 5G, като автономно управление на превозни средства, AI оптимизация на производствени процеси, виртуална реалност и др. В бъдеще това може да доведе до създаването на новаторски услуги, като 3D видеоконференции и холографски връзки.

Генеративният AI изкуствен интелект в игрите

Хуанг разкри също NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) за игри – нова услуга, която игровите разработчици могат да използват, за да създадат и внедрят персонализирани AI модели за реч, диалог и анимация. Това ще позволи NPC персонажите да общуват естествено и да отговарят на въпроси в реално време без нуждата от предварително написани скриптове.

Дженсън Хуанг представи новата услуга на NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) за игри. Тази услуга предлага на разработчиците инструменти за създаване и внедряване на специализирани AI модели, които управляват реч, диалог и анимация в игрите. Резултатът? NPC персонажи, които могат да общуват естествено и да реагират на въпроси в реално време, избягвайки зависимостта от стандартни скриптове.

Платформата на NVIDIA ACE е базирана на Omniverse. Тя включва модели като NVIDIA Riva за разпознаване на реч, NVIDIA NeMo за генериране на уникални отговори и NVIDIA Omniverse Audio2Face за анимации, базирани на аудио данни.

Оптимизация на генеративния изкуствен интелект в Windows

Дженсън Хуанг разкри детайли за партньорството между NVIDIA и Microsoft, което цели стимулиране на иновациите в сферата на генеративния изкуствен интелект за Windows.

Двете компании, обединяват усилията си, за да разработят нови и усъвършенствани инструменти и решения, които подпомагат разработчиците в създаването и разпространението на приложения, базирани на генеративен изкуствен интелект.

От изключително значение тук е инструментът на Microsoft – Olive, който управлява и оптимизира AI модели, ускорени от GPU. Освен това, NVIDIA въвежда нови графични драйвери, за да подобри работата на DirectML на компютрите с NVIDIA GPUs.

С това партньорство, секторът може да очаква промяна. Предвижда се разширяване на текущата база от 100 милиона PC, оборудвани с RTX GPUs и Tensor Cores. Тези технологии значително подобряват работата на над 400 AI-приложения и игри, налични за Windows.

Дигитализация на най-големите световни индустрии

Огромният потенциал на генеративния AI намира приложение и в 700-милиардния пазар на дигиталната реклама.

В тази световна рамка WPP, гигантът в маркетинговите услуги, сътрудничи с NVIDIA за разработването на иновативен двигател за съдържание, базиран на генеративен AI. Този двигател, изграден върху платформата NVIDIA Omniverse, представлява пионерски подход в сферата.

В демонстрацията си, Хуанг илюстрира възможностите на творческите екипи да интегрират 3D дизайнерски инструменти като Adobe Substance 3D в NVIDIA Omniverse, създавайки дигитални реплики на продукти.

Използвайки генеративни AI инструменти, базирани на NVIDIA Picasso и обучени с огромни данни, екипите бързо създават детайлни виртуални светове. Тази иновация позволява на клиентите на WPP да произвеждат разнообразни реклами, видеа и тримерни изживявания за международната аудитория.

Фабриките изграждат AI бъдеще

С общо 10 милиона фабрики и стойност от 46 трилиона долара, производственият сектор предоставя безброй възможности за дигитална трансформация и иновации.

Най-големите индустрии в света създават физически продукти. Те изграждат, произвеждат, създават, доставят и поддържат. Идва време за тяхната дигитализация

– подчерта Хуанг.

NVIDIA Metropolis, платформата за AI на NVIDIA, е на път да преобрази тези индустрии. Тя включва инструменти и библиотеки, които разработчиците могат да използват, за да създадат и разположат AI модели, които могат да анализират видео, звук, сензорни данни и други източници на информация.

NVIDIA Metropolis, AI платформата на NVIDIA, е сред инструментите, които ще допринесат за тази трансформация. Тя предлага инструменти и библиотеки, които анализират разнообразни източници на информация, включително видео и сензорни данни.

По време на демонстрация, Хуанг подчерта как NVIDIA Metropolis може да преобрази индустрията, като анализира видео данни от фабрични камери, предвиждайки проблеми преди те да станат критични.

Изкуственият интелект е новият електрически ток. Той ще преобрази всички индустрии

– завърши Дженсън Хуанг.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: