AI Bulgaria AI Bulgaria

Европейският съюз с първия в света закон за изкуствения интелект

Европейският парламент изкуствения интелект

След серия от интензивни преговори, проведени в рамките на три дни, законодателите в Брюксел постигнаха „временно споразумение“ по предложения от Европейския съюз Законодателен акт за изкуствения интелект (AI Act). Очаква се това да бъде първият в света всеобхватен набор от правила за управление на изкуствения интелект и да послужи като пример за други региони, които искат да приемат сходни закони.

Европейският комисар Тиери Бретон определи споразумението като „историческо“ и подчерта, че Европа е първият континент с ясни правила за изкуствения интелект.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която определи разработването на закон за изкуствения интелект като основен приоритет на своя мандат, също приветства споразумението, като го описа като „глобален първенец„.

Европейският съюз въвежда строги забрани за приложения с изкуствен интелект, които биха могли да застрашат правата на гражданите и демокрацията.

Сред забранените практики са използването на биометрични системи за категоризация, които обработват чувствителни данни като политически и религиозни убеждения, сексуална ориентация или раса. Въведени са изключения за използването на такива системи от правоприлагащите органи, но само при строго определени условия и за конкретни престъпления като трафик на хора, тероризъм, сексуална експлоатация и др.

Също така се забранява събиране на лични снимки от интернет или CCTV за създаването на бази данни за лицево разпознаване. Законът налага и ограничения върху използването на AI за разпознаване на емоции на работното място и в образователните институции.

AI системи, които манипулират човешкото поведение, с цел да ограничат свободната воля, също са забранени, както и такива, които се възползват от уязвимостта на хората поради тяхната възраст, увреждане, социално или икономическо положение.

Законът гарантира правото на гражданите да подават жалби срещу системи за изкуствен интелект, както и да получават разяснения относно рисковете, които засягат техните права.

Също така са включени нови изисквания по отношение на прозрачността за всички модели на изкуствен интелект с общо предназначение (General-purpose artificial intelligence, GPAI), като GPT-4 на OpenAI, който захранва ChatGPT, както и по-строги правила за „много мощните“ модели.

Това включва изготвяне на техническа документация, спазване на законодателството на ЕС в областта на авторското право и разпространяване на подробни резюмета за съдържанието, използвано за обучение. Нещо, което компании като OpenAI засега отказват да направят.

Също така, AI моделите, които създават изображения или видео, ще трябва ясно да посочват, че това, което хората виждат, е генерирано от изкуствен интелект.

За неспазване на новите правила са предвидени глоби, вариращи от 7.5 до 35 милиона евро.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) искат да гарантират, че малките и средните предприятия, могат да разработват решения за изкуствен интелект без ненужен натиск от страна на индустриалните гиганти. За тази цел споразумението насърчава изграждането на т.нар. регулаторни пясъчници и тестове в реални условия.

Следва договореният текст да бъде официално приет от Парламента и Съвета, за да се превърне в законодателство на ЕС.

Окончателното споразумение се очаква да бъде постигнато преди края на годината. Въпреки това законът вероятно ще влезе в сила най-рано през 2025 г.

На пресконференция, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола подчерта, че законът е „балансиран и ориентиран към правата на човека“ и ще определя световните стандарти за години напред.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: