AI Bulgaria AI Bulgaria

Изкуственият интелект във филмовата индустрия

Изкуственият интелект филми

Изкуственият интелект (AI) преобразява филмовата индустрия, като се вплита в различни етапи на кинопроизводството, от прогнозиране на успеха на филми до написване на сценарии, създаване на визуални ефекти и анимации, и дори в дигиталното възстановяване на лицата на починали кино звезди.

Филмът „The Irishman“ – перфектното сливане на кино магия и високите технологии

Отличен пример за това е уникалното произведение на Мартин Скорсезе – „The Irishman„, в което участват кино гигантите Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

Във визуализацията на този филм, изкуственият интелект играе ключова роля, по-специално чрез процеса на „Anti-Aging“ (обратно стареене). Тази технология преобразува лицата на актьорите, връщайки ги към техните младежки години. Мощни компютърни алгоритми обработват огромно количество снимки и видеоматериали, за да създадат детайлни 3D модели на лицата им.

Deep Voodoo и Wonder Dynamics

Друг подобен пример е Deep Voodoo – компания, която е пионер в областта на изкуствения интелект, специализирана в замяната на лица. Те разработват технология, базирана на подробно сканиране на лицето на човек, като запазват специфичните му изражения и движения. Процесът, който трае около 30 минути, позволява на изкуствения интелект да „прехвърли“ сканираното лице върху тялото на двойник в реално време. Тази технология е използвана дори за дигитално възстановяване на лицата на починали актьори. Резултатът е поразително реалистичен.

Технологията Deep Voodoo вече се използва и от известни изпълнители като Кендрик Ламар, който я включи в своите музикални клипове.

От друга страна, Wonder Dynamics, съоснована от Тай Шеридан и Никола Тодорович, използва AI за трансформация на човешки актьори в компютърно генерирани образи. Това ускорява процеса на създаване на CGI и визуални ефекти, като в същото време позволява на режисьорите да разказват истории, които надхвърлят ограниченията на традиционните бюджети и продукционни възможности.

Винаги сме искали да разказваме истории, които надхвърлят нашия бюджет, и точно това ни мотивира да създадем тази компания

– споделя Тай Шеридан, съосновател на Wonder Dynamics.

Използването на AI в сценариите е също толкова интригуващо. Алгоритмите могат да обработват огромни обеми от данни и да генерират сценарии, отразяващи предпочитанията на публиката. Освен това, AI подпомага и в разпространението на филми, оптимизирайки стратегиите за дистрибуция и увеличаване на продажбите на билети.

Етични въпроси

Въпреки вълнуващите възможности, които предлага изкуственият интелект, той повдига и сериозни етични въпроси. Стачката на сценаристите в Холивуд през май тази година изтъкна тези проблеми на преден план.

В тази връзка Киану Рийвс изрази тревогата си от развитието на генеративния изкуствен интелект, който той нарече „страшен„. Според него AI може да се превърне в средство, чрез което филмовите студия да избягват справедливото заплащане на артистите. От своя страна, актьорът Шон Пен определи използването на AI в процеса на създаване на сценарии като „липса на човечност„.

В крайна сметка актьорите остават незаменимите магьосници. Те придават емоционална дълбочина и изразителност на ролите си – нещо, което изкуственият интелект все още не може да замени.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: