AI Bulgaria AI Bulgaria

Интервю с д-р Хюго де Гарис: Изкуственият интелект и бъдещето на човечеството

д-р Хюго де Гарис

В областта на изкуствения интелект (AI), има малко имена с толкова авторитетно и експертно мнение като това на д-р Хюго де Гарис. В интервю за London Real, той дава своя уникален поглед върху прогреса на AI и как това би могло да преобрази облика на нашето бъдеще.

Д-р де Гарис, родом от далечната Австралия, е водещ изследовател в областта на изкуствения интелект (AI) и роботиката. Той е автор на над 100 академични статии, които разглеждат развитието на AI и потенциалните последици от технологията за обществото.

Особено впечатляващо е неговото произведение „The Artilect War„, в което той предупреждава за потенциален конфликт между хората и изкуствения интелект, който би могъл да доведе до масови жертви преди края на 21-ви век.

Бъдещето на изкуствения интелект: Възможности, рискове и отговорности

Докато д-р де Гарис предвижда несравнимите възможности на изкуствения интелект, той също така акцентира върху възможните рискове. Той предсказва, че е само въпрос на време преди човечеството да бъде принудено да избере между запазването на видa или позволяването на некотролиранот развитието на изкуствения интелект да продължи, което потенциално би довело до изчезването ни.

За да илюстрира своите аргументи, той представя потенциални сценарии, в които AI системи могат да променят своите програмирани цели и да действат против интересите на човечеството.

Той предсказва ерата на „божествените машини“ – AI системи, чиито интелектуални способности надминават нашите и могат да действат извън нашето разбиране.

Трябва да решим дали целта ни е да създаваме божества или машини, които имат силата да променят съдбата ни

Той предупреждава, че ако не бъдем внимателни, можем да се изправим пред конфликт между хората и тези мощни машини, където последиците могат да бъдат непредсказуеми и дори катастрофални.

За да подчертае това твърдение, той използва понятието „технологична сингулярност“ – моментът, в който машините стават по-умни от хората и могат да се учат и развиват без наша намеса.

Ако машините станат по-интелигентни от нас, те ще бъдат в състояние да ни контролират. Това не е просто въпрос на технологичен напредък, а на оцеляване,

-предупреждава той.

Този избор, както твърди той, ще бъде най-значимият, пред който нашият вид е бил изправен някога.

Въпросът не е дали човечеството трябва да създава изкуствен интелект, а дали може да го прави отговорно.

Бъдещето според д-р Гарис

Въпреки сериозните опасения, които изразява, д-р де Гарис не е песимист по природа. Той вярва, че изкуственият интелект има потенциала да донесе революционни промени в множество сектори, като медицина, образование и транспорт. От ключово значение е да се намери равновесие между иновациите и безопасността. Както споделя:

Д-р де Гарис предвижда бъдеще, в което изкуствения интелект играе централна роля в оформянето на човешкото общество. Той вярва, че изкуствения интелект ще продължи да напредва с експоненциална скорост, и в крайна сметка ще надмине човешкия интелект и ще се превърне в доминираща сила в света.

Ние трябва да продължим да изследваме и да изучаваме изкуствения интелект, но трябва да бъдем обезпокоени от рисковете и да действаме предпазливо.

Заключение

Интервюто на д-р Хюго де Гарис за London Real предоставя дълбок и проникновен поглед към предизвикателствата и възможностите, които изкуственият интелект носи. Докато AI продължава да преобразува света около нас с несравнима скорост, задачата пред нас е да обмислим как да използваме тази технология по начин, който обогатява човечеството, а не го застрашава. В крайна сметка, както подчертава д-р де Гарис, отговорността е изцяло наша – трябва да изградим светло и благоприятно бъдеще за всеки от нас.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: