AI Bulgaria AI Bulgaria

Марк Зукърбърг и Лекс Фридман с първо интервю в метавселената

Марк Зукърбърг и Лекс Фридман

Марк Зукърбърг, CEO на Meta и Лекс Фридман, изследовател по изкуствен интелект, направиха нещо революционно. Те записаха подкаст по темата за изкуствения интелект, изцяло проведен в метавселената. Цялата технологична магия се осъществи благодарение на „кодaк аватарите“ (Codak Avatars), разработени от Reality Labs на Meta. Зукърбърг обясни по време на подкаста:

Това е нов начин на изразяване. Искаме да създадем пространство, където хората могат да се изразяват и да се свързват по начини, които досега не са били възможни.

Според Фридман, чувството е било „невероятно„. Той коментира:

Това беше едно от най-невероятните преживявания в живота ми. Наистина имах чувството, че разговаряме лице в лице, но бяхме на километри един от друг. Даде ми представа за едно вълнуващо бъдеще с много нови възможности и завладяващи въпроси за природата на реалността и човешката връзка.

Meta вече дълго време работи по своята визия за метавселената – дигитално пространство, където хората могат да взаимодействат по нов и иновативен начин. С разработването на своите „кодaк аватари“, компанията е направила голяма стъпка напред към реализирането на тази визия. Тези аватари са способни да улавят и най-фините нюанси от човешките изрази и телесни жестове.

Представям си свят, в който хората се придържат към фотореализма. Но също така мога да си представя свят, в който след като се адаптират към новите виртуални изживявания, хората биха предпочели да се изразяват по начини, които не са толкова свързани с тяхната физическа реалност.

– коментира Зукърбърг.

Ролята на изкуствения интелект в метавселената

Освен аватарите, изкуственият интелект е ключов компонент от визията на Мета за бъдещето. Компанията обяви големи постижения в областта на изкуствения интелект, комбинирайки визия, език и реч. Това включва асистента Meta AI, който към момента е наличен само в САЩ и ще бъдеще бъде интегриран и в новата линия умни очила на компанията, разработена в партньорство с Ray-Ban, както и в Quest 3. По думите на Марк Зукърбърг:

Нашето партньорство с Ray-Ban е само началото. Очаквайте още иновации, които ще променят начина, по който виждаме света.

По време на подкаста, Зукърбърг говори за ролята на AI в продуктите и услугите на Meta, като Facebook, Instagram, WhatsApp и Oculus. Той споделя, че AI е съществен за разбирането на съдържанието и контекста на метавселената, както и за подобряване на качеството и производителността на платформата.

Предизвикателства и въпроси около Meta

Всеки технологичен напредък носи своите предизвикателства. В контекста на метавселената и изкуствения интелект, въпроси относно поверителността, сигурността и социалните последствия се появяват на преден план. Фридман обръща внимание на тези теми, като задава въпроси за цензурата, психичното здраве и конкуренцията, пред които се изправя Meta.

Разбираме отговорността си

– отговаря Зукърбърг.

Имаме ангажимент към подобряване на нашите политики и практики, като в същото време обръщаме внимание на обратната връзка от общността.

Метавселената, както я виждаме днес, може да е в началото на своето развитие, но потенциалът, който тя крие, е безспорен. От иновациите в областта на изкуствения интелект до създаването на аватари с несравним реализъм, Meta отваря врати към един нов свят на виртуални изживявания. Зукърбърг е убеден в потенциала на тези технологии.

С течение на времето, хората ще осъзнаят предимствата

– твърди той.

Автентичността и реализмът, задвижвани от AI, ще преобразят начина, по който взаимодействаме онлайн.

Гледайте подкаста на Лекс Фридман и Марк Зукърбърг в метавселената на следните платформи:

Това може да е достатъчно, за да ви накара да се замислите за естеството на вашата реалност!

Целта на AI Bulgaria е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X, LinkedIn и се присъединете към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: