AI Bulgaria AI Bulgaria

Компютърно зрение (CV): Основи и приложения

Компютърно зрение

Компютърното зрение, известно също като Computer Vision или CV, представлява ключова област от изкуствения интелект (AI). Целта му е да обучи компютрите да интерпретират и обработват визуалната информация от света, аналогично на човешкото зрение.

Как машините „виждат“ чрез компютърно зрение е вълнуващ процес, който се базира на комбинация от математика, програмиране и голямо количество данни. Нека разгледаме детайлно този процес:

Как AI „вижда“ с помощта на компютърно зрение

  • Цифрови изображения: В основата на компютърното зрение стои методът, по който машините интерпретират изображенията. Всеки кадър, който машина „вижда“, се разделя на множество пиксели, всяка с определен цвят и яркост. Тази информация се трансформира в числови стойности, които компютърът може да обработва.
  • Конволюционни невронни мрежи (CNN): Това са специализирани алгоритми, които се използват за обработка на изображения. Те имитират начина, по който човешкото око фокусира върху определени детайли и характеристики.
  • Обучение с примери: Компютърното зрение се базира на машинно обучение. Това означава, че колкото повече примери за изображения предоставим на системата (например котки или кучета), толкова по-точно тя ще „вижда“ и разпознава обекти в бъдеще.
  • Дълбоко обучение: Метод в областта на изкуствения интелект, който позволява на машините не само да разпознават обекти, но и да възпроизвеждат сложни визуални сцени, като анализират контекста и взаимодействията между обектите.
  • Семантично разбиране: Освен простото разпознаване на обекти, съвременните модели на компютърно зрение анализират и семантиката на сцената. Това означава, че ако видят снимка на стол и чаша върху него, те разбират, че чашата е „върху“ стола, а не зад него.

Приложения

  • Автономни автомобили: CV е критичен компонент, който позволява на автомобилите да разпознават пътни знаци, пешеходци и други автомобили.
  • Медицина: В медицината, CV помага при диагностика и хирургия, включително при автоматизирано разпознаване на ракови клетки в сканирани изображения или при навигация на роботизиран хирургически инструментариум.
  • Безопасност и наблюдение: Алгоритмите за разпознаване на лица и следене на обекти се използват широко в системите за видеонаблюдение.
  • Разпознаване на действия: Моделите, базирани на компютърно зрение, успешно анализират и интерпретират действията и движенията, заснети във видеоматериали. С тяхната помощ може да се разпознават множество действия- от индивидуални движения на спортисти по време на игри, до анализ на поведението и динамиката на големи тълпи на публични места.

Заключение

Компютърното зрение (Computer Vision, CV) е област от изкуствения интелект, която намира приложение в разнообразни сектори – от автономните автомобили до медицината, системите за сигурност и социалните медии. Машините не само анализират данни, но и „виждат“ и интерпретират околната ни среда, откривайки нови възможности за взаимодействие и по-добро разбиране на света, в който живеем.

За да научите повече за изкуствения интелект, препоръчваме да прегледате нашата секция “Основи и терминология“.

Целта на AIBulgaria.com е да предоставя актуална и стойностна информация от света на изкуствения интелект (AI). Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Също така, може да се присъедините към нашия Discord сървър!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: