AI Bulgaria AI Bulgaria

Първият телевизионен канал, воден изцяло от AI новинарски екип

Channel 1
Channel 1

През февруари 2024 г. ще стартира първият телевизионен канал, чието съдържание ще бъде изцяло представено от аватари, управлявани от изкуствен интелект (AI). Каналът се нарича „Channel 1“ и е създаден от предприемача Адам Мосъм и продуцента Скот Забиелски.

Новинарският екип на Channel 1 ще бъде изцяло генериран от изкуствен интелект, включително виртуални водещи и репортери. Те са базирани на прецизно настроени големи езикови модели (LLM) и разполагат със свои собствени истории, мнения, спомени и външен вид. Новините пък ще са комбинация от реални и генерирани от изкуствен интелект кадри.

Изкуственият интелект, който стои зад Channel 1, е проектиран да анализира интересите на зрителите и да създава персонализирани новини. Каналът ще бъде глобален, като всяко видео ще бъде превеждано на различни езици, а съдържанието ще бъде съобразено с интересите на зрителите от различните части на света.

Крайната цел на Channel 1 е персонализирано приложение, където потребителите могат да персонализират всичко – от новините, които ги интересуват, до стила на водещия, който ги отразява

– казва Скот Забиелски, който е един от основателите, в интервю за Deadline.

Другият съосновател, Адам Мосам, споделя, че „зрителите винаги ще бъдат информирани, когато AI е бил използван при визуализацията на различни сегменти.

Повече от 20 години съм журналист, работил съм във вестници, телевизии, радиа и цифрови издания. Всяка нова технология променя индустрията и изкуственият интелект не е по-различен. Предизвикателството пред нас е да продължим да разграничаваме и посочваме кое е истинско и кое не

– казва той.

Каналът ще има персонал от около 11 души, включително главен редактор, който предстои да бъде нает. Производствените разходи ще бъдат значително по-евтини от тези на традиционните новинарски телевизии, тъй като няма да им се налага да разчитат на репортери, които да събират материали, или на водещи, които да отразяват новините, посочват двамата основатели.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: