AI Bulgaria AI Bulgaria

Рей Курцвейл: „Изкуственият интелект ще изпревари човешкия преди края на десетилетието“

Рей Курцвейл
Image: Joe Rogan Experience

Известният футурист, изобретател, изследовател на изкуствения интелект и писател, Рей Курцвейл, наскоро участва в подкаста на Джо Роугън, където сподели своите последни прогнози относно развитието на изкуствения интелект.

Курцвейл заяви, че според него изкуственият интелект ще изпревари човешкия преди края на това десетилетие.

Все още не сме там, но ще стигнем, и до 2029 година той ще се равнява на всяко човешко същество

– каза Курцвейл.  

В действителност съм смятан за консервативен. Хората вярват, че това ще се случи през следващата или по-следващата година.

Всъщност той прави тази прогноза още през 1999 г.

Хората си мислеха, че това е пълна лудост.

Впрочем, на конференция в Станфорд бяха поканени няколкостотин души от цял свят, за да говорят за моето предсказание, и те смятаха, че това ще се случи, но не до 2029 г. Те бяха на мнение, че това ще отнеме 100 години

– добявя Курцвейл.

Технологичният милиардер Илон Мъск, който неведнъж е изразявал възхищението си от прогнозите на Рей, заяви, че очаква изкуственият интелект да надмине хората не през 2029 г., както предполага Курцвейл, а още през следващата година.

Изкуственият интелект вероятно ще бъде по-интелигентен от който и да е човек през следващата година

– написа той в Х.

До 2029 г. AI ще бъде по-интелигентен от всички хора взети заедно.

Други известни личности също изразяват възхищението си от точността на прогнозите на Курцвейл. Например, съоснователят на Google Лари Пейдж лично го наема на работа в компанията, а съоснователят на Microsoft Бил Гейтс го описва като „най-добрият човек, когото познавам, в предсказването на бъдещето на изкуствения интелект.“

Известно е, че Лари Пейдж и Сергей Брин, съоснователите на Google, проявяват голям интерес към теорията на Курцвейл за технологичната сингулярност – хипотетичната точка в бъдещето, когато хората ще могат да умножат интелигентността си милион пъти. Курцвейл прогнозира, че тази епохална промяна ще настъпи през 2045 г.

Прогнозите на 76-годишния компютърен учен, който работи в областта на изкуствения интелект повече от шест десетилетия, се основават на експоненциалния напредък на изчислителната мощност през последните десетилетия. Те са подкрепени от десетки графики, които описват не само технологичното развитие, но и растежа в различни области.

Новата му книга, озаглавена „The Singularity Is Nearer: When We Merge with Artificial Intelligence“ се очаква да излезе през юни тази година. Тя е продължение на влиятелната книга от 2005 г. „The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology“, която предизвика глобално движение около концепцията за технологична сингулярност.

В отговор на въпроса на Джо Роугън за потенциалните революционни промени, които изкуственият интелект може да донесе на обществото през следващите години, Курцвейл изрази мнение, че „AI ще постави началото на нова ера на хибридни хора“ и „скоро ще обърне процеса на стареене“. Според него това „ще ни позволи да решаваме проблеми, които днес дори не можем да си представим“.

Въпреки това той признава социалните и етичните последици от напредналия изкуствен интелект, като например въздействието му върху работните места и изкуството.

С наближаването на 2029 г. прогнозите на Курцвейл със сигурност ще предизвикат нови дебати и дискусии относно трансформационния потенциал и рисковете на изкуствения интелект. Само времето ще покаже дали неговата визия за бъдещето ще се реализира.

Последвайте ни в социалните мрежи – FacebookInstagramX и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: