AI Bulgaria AI Bulgaria

Стотици учени се обединиха срещу „дълбоките фалшификати“

дълбоки фалшификати

Отвореното писмо, озаглавено „Прекъсване на веригата за доставки на дълбоки фалшификати“ (Disrupting the Deepfake Supply Chain), беше подписано от над 800 видни учени и специалисти по изкуствен интелект, като Йошуа Бенгио, Стюарт Ръсел, Дан Хендрикс, както и от изследователи от Google DeepMind и OpenAI.

Подписалите призовават за по-строго регулиране на „дълбоките фалшификати“ (deepfakes), които имитират хора, и които те описват като „неподходящи или грубо подвеждащи гласове, изображения или видеоклипове, генерирани от изкуствен интелект, които разумен човек би приел за истински“.

Дълбоките фалшификати представляват нарастваща заплаха за обществото и правителствата трябва да наложат задължения по цялата верига на доставки, за да спрат разпространението на дълбоките фалшификати.

Новите закони трябва:

  • Напълно да криминализират детската порнография с дълбоки фалшификати, дори когато са изобразени само измислени деца;
  • Да въведат наказателни санкции за всеки, който съзнателно създава или съзнателно улеснява разпространението на вредни дълбоки фалшификати;
  • Да изискват от разработчиците и разпространителите на софтуер да предотвратяват създаването на вредни дълбоки фалшификати чрез своите аудио- и визуални продукти и да носят отговорност, ако превантивните им мерки са твърде лесно заобиколени.
  • Ако бъдат разработени разумно, тези закони биха могли да насърчат социално отговорния бизнес.

Тъй като изкуственият интелект напредва бързо и прави създаването на дълбоки фалшификати много по-лесно, са необходими предпазни мерки за функционирането и интегритета на нашата дигитална инфраструктура

– предупреждават изследователите.

През 2024 г. изображенията и гласовете, генерирани от изкуствен интелект, вече не могат да бъдат различени от истинските. Тази година големият акцент е върху генерирането на видео, което вече изживява своя „GPT момент“ с модела Sora от OpenAI.

Това несъмнено ще доведе до раздвижване в областта на генеративното видео. Има информация, че Adobe, Google, Runway и Midjourney и др. също работят по видео модели от следващо поколение.

Във връзка с това, миналата седмица двадесет от водещите технологични компании, сред които Google, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok, X, Amazon и Adobe, обещаха да предприемат действия срещу разпространението на дезинформация чрез изкуствен интелект по време на тазгодишните избори.

Споразумението включва конкретни ангажименти, които компаниите ще поемат за разработване на технологии за откриване и намаляване на рисковете, свързани със заблуждаващо съдържание с изкуствен интелект, както и за откриване и справяне с такова съдържание в различните платформи.

Последвайте ни в социалните мрежи – Facebook, Instagram, X и LinkedIn!

Можете също така да ни намерите и последвате и в Google News Showcase.

Остави коментар

Абонирайте се за нашите седмични бюлетини

Получавайте всяка неделя в 10:00ч последно публикуваните в сайта статии

Бюлетини: